Eet gebroken zaden, maar niet de voorverpakte uit de supermarkt

Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Allemaal bekende zaden die je in de supermarkt kunt kopen. Zowel gebroken als ongebroken. Maar welke zijn het best voor jouw gezondheid? En waarom moet je geen gebroken zaden kopen? Je leest het hier.

Zaden – De échte superfoods

Jouw lichaam zal je enorm dankbaar zijn wanneer je wanneer gebroken zaden eet. We zijn namelijk niet in staat zaden zelf open te breken. Hierdoor verlaten zij onverteerd weer het lichaam. En dat is zonde, want zaden zijn echte superfood. Bordevol vitaminen, mineralen, vezels én vetzuren. Goed voor onze hormonen, darmen, energie en huid. Die willen we dus in onze voeding terugzien.  Maar waarom moeten we dan geen gebroken zaden in de supermarkt kopen?

Oxidatie – bedorven zaden

Zo klein als ze zijn, ze kunnen veel impact hebben op jouw gezondheid. Het is veruit het beste om heel lijnzaad te kopen en niet de gebroken variant. Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Door het eten van geoxideerd lijnzaad komen er vrije radicalen vrij in het lichaam, welke schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Oeps. Dat gaan we dus snel anders doen!

Zelf breken

Het oxidatieproces omzeilen is simpel. Zelf de zaden malen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een elektrisch koffiemolentje (zie link hieronder), een keukenmachine die zaden aankan of met een vijzel. Een elektrisch koffiemolentje heeft mijn absolute voorkeur. 3 seconden je vinger op de knop en je bent klaar. Een koffiemolen kost gemiddeld tussen de €15 – €25.

Maal (ongeveer) de hoeveelheid van een klein kopje en bewaar de zaden in een afgesloten pot in de koelkast. Ook lijnzaadolie bij voorkeur in de koelkast bewaren en verhit zaden bij voorkeur niet.

Zaden tegen obstipatie

Ongebroken zaden worden dus niet goed verteerd. Sterker nog, soms kunnen die hele zaden zelfs irritatie geven aan de darmwand! Zelf gebroken lijnzaad zijn een darmgeschenk. De zaadjes zijn zeer rijk aan vezels en zuigen zich in de darm vol met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor de stoelgang wordt verbeterd. Lijnzaad in het specifiek, heeft een reinigende werking op de darm en zorgt voor een verzadigd gevoel. Daarnaast is lijnzaad ook goed voor vrouwen met een hormonale disbalans. Maar daar later meer over.

Ontstekingsremmende vetzuren – ALA

Een belangrijke eigenschap van lijnzaad (en andere zaden) is dat het rijk is aan alfa-linoleenzuur (ALA). Dit is een essentieel omega-3-vetzuur. Uit onderzoek blijkt dat omega-3-vetzuren goed zijn voor de hersenen en een positieve invloed hebben op hart- en bloedvaten. Daarnaast wordt ALA in een gezond lichaam deels omgezet naar de nog belangrijkere vetzuren EPA en DHA. Dit zijn de vetzuren die krachtige ontstekingsremmers bevatten, waarmee de hart- en bloedvaten en gewrichten worden beschermd. Ook hebben ze een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat lijnzaad het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en de bloeddruk zouden verlagen.

ALA is een plantaardige vorm van omega-3 olie. Het zit onder anderen dus in lijnzaad(olie), maar ook in avocado, noten (vooral walnoten), zeewier en andere zaden zoals chiazaad en hennepzaad. Een extra voordeel van het malen van zaden, is dat dit ALA het beste vrijkomt na het malen van zaden!  

Hoe gebruik je zaden? 

Zaden kunnen op vele manieren verwerkt worden in ons dagelijkse eetpatroon. Zo kun je zaden mengen door je havermout, of toevoegen aan je smoothie. Maar ook als topping op je kwark of yoghurt. Strooi eens wat zaden over je salade, pasta, quinoa of rijstgerecht. Of maak van chiazaadjes een simpele chiapudding. Zie hier een recept voor chiapudding.

Wist je dat?

Wist je dat lignanen in lijnzaad jou helpen bij het in balans houden of krijgen van je vrouwelijke hormonen? Deze lignanen in lijnzaad moeten door de bacteriën in je dikke darm worden omgezet in het stofje dat helpt je hormonen in balans te houden. Poep je het lijnzaad uit? Dan moet je eerst werken aan het krijgen van meer goede bacteriën. Dan eet je het lijnzaad niet voor niets!