Wat is een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist richt zich op het optimaliseren van jouw gezondheid. Er wordt aandacht besteed aan alle facetten die te maken hebben met een gezond lichaam zoals voeding, beweging, stress en slaap.


Je komt met een klacht of hulpvraag. Wat gebeurt er dan?

Voordat het intakegesprek plaatsvind krijg je een uitgebreid intakeformulier opgestuurd. Hierin staan vragen met betrekking tot jouw klachten, maar ook over de klachtenontwikkeling, hormonen, darmen, medicatiegebruik, stress en meer. Dit vormt de basis van het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt er dieper ingegaan op jouw hulpvraag en op de antwoorden uit het intakeformulier. Samen zorgt dit voor een compleet beeld van jouw situatie. Hierdoor kunnen we jou van het beste, persoonlijke advies kunnen voorzien.

Als de orthomoleculair diëtist op basis van het formulier en het intakegesprek een duidelijk beeld heeft van de oorsprong en aanpak van jouw klachten, wordt er direct gestart met de adviezen. Deze adviezen kunnen bestaan uit voeding en leefstijladviezen. Soms worden er supplementen geadviseerd, te denken aan bijvoorbeeld een vitamine D supplement in de wintermaanden.

Aanvullende onderzoeken

De oorzaak van de klachten is niet altijd direct duidelijk. Op die momenten kiest de orthomoleculair diëtist ervoor om aanvullend onderzoek in te zetten. De onderzoeken waarmee de orthomoleculair diëtisten bij The Food Hospital werken zijn microbioomonderzoeken (ontlastingstest) en uitgebreide bloedanalyses. De bloedanalyse is een bloedonderzoek waarbij de reguliere geneeskunde wordt samengevoegd met een orthomoleculaire kijk op het bloed. Dit onderzoek wordt bijvoorbeeld ingezet om tekorten of voedingsintoleranties op te sporen. Het microbioomonderzoek wordt vaak ingezet bij darm en huidklachten. Er wordt dan gekeken naar de samenstelling van de bacteriën, de verteringscapaciteit, ontstekingen en hoe de kwaliteit van het darmwand is.

De uitkomsten van de onderzoeken worden in een vervolgconsult met je besproken, waarna er een concreet plan van aanpak is.

Wat zijn orthomoleculaire adviezen?

‘Orthos’ is een Grieks woord en bekent ‘juist’. Met orthomoleculaire adviezen wordt geduid op de juiste voeding voor de moleculen van ons lichaam. Zo bestaat elk orgaan uit miljoenen moleculen. Moleculen hebben bouw,- en voedingsstoffen nodig om hun functies te kunnen uitvoeren. Orthomoleculaire adviezen richten zich op het zo goed mogelijk voeden van de moleculen van het lichaam. Hierdoor staan de organen volledig in hun kracht. Dit resulteert in een optimale gezondheid.

Optimaal gevoede organen

Jouw organen zijn verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties. De lever werkt bijvoorbeeld heel hard om schadelijke stoffen af te breken, waarna deze stoffen het lichaam kunnen verlaten. Om zijn werk goed te kunnen uitvoeren heeft de lever wel de juiste voedingstoffen nodig. Voorbeelden van voedingsstoffen die de lever nodig heeft zijn magnesium, zink en aminozuren (stukjes eiwitten).

Krijg je dit niet binnen, dan kan het orgaan (in dit geval de lever) niet optimaal functioneren en neemt de werkzaamheid af. Niet volledig gevoede organen zorgen uiteindelijk voor verschillende gezondheidsklachten. Te denken aan migraine, duizeligheid, concentratieproblemen, huidklachten, darmklachten, depressieve gevoelens en maagzuurproblemen.

Kortom, elk orgaan heeft voldoende bouw,- en voedingsstoffen nodig om zijn functies te kunnen uitvoeren. Dit is waar de focus ligt bij een orthomoleculaire diëtist. Door het optimaal voeden van het lichaam (zowel met voeding als ontspanning, goede slaap en beweging) wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam ondersteunt. Op deze manier worden gezondheidsklachten aangepakt zonder gebruik van medicatie.

Wat is een orthomoleculaire diëtist?