Oh nee, verstopping tijdens de zwangerschap! Is het ernstig? Nee hoor, wees maar niet bang, dit is heel gewoon. Máár het is wel vervelend en daarom gaan wij jou in deze blog meer vertellen over wat verstopping tijdens de zwangerschap inhoudt en hoe je het kan oplossen!

Wat is obstipatie?

Obstipatie betekent letterlijk dat je darmen verstopt zitten. Het gevolg hiervan is dat je niet regelmatig en makkelijk kunt poepen. Je hebt last van verstopping als je drie keer of minder per week naar de wc kunt. De ontlasting is vaak droog en hard, waardoor het veel moeite kost om het eruit te krijgen. U kunt dus pijn ervaren tijdens het poepen, maar u kunt ook gedurende de dag last hebben van buikpijn of -krampen. Door de harde ontlasting en hoge druk die op de anus staat, kan obstipatie een oorzaak zijn voor aambeien. Dit is zeker weten niet gek, want 85% van de zwangere vrouwen heeft hiermee te maken!

De oorzaken van verstopping

Verstopping tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door hormonen. Hierbij is één specifiek hormoon de boosdoener, progesteron. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de darmen trager gaan werken. Maar dit hormoon is ook zeker niet onmisbaar, want het zorgt ook voor een hele hoop goede dingen tijdens de zwangerschap. Progesteron zorgt er namelijk voor dat je baarmoederwand in goede conditie blijft en het voorkomt dat je embryo wordt afgestoten door je lichaam door te voorkomen dat de baarmoeder veel samentrekt. Maar daar staat wel tegenover dat progesteron obstipatie veroorzaakt. Bovendien wordt verstopping ook gedeeltelijk veroorzaakt door de grotere baarmoeder die tegen de darmen aandrukt.

Helpen bacteriën bij obstipatie?

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, oftewel bacteriën, en kunnen darmklachten verminderen. Het wordt verkocht als gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank of voedingssupplementen (zoals capsules). Ze moeten in voldoende hoeveelheden in een product aanwezig zijn, voordat ze effect hebben. Probiotica worden niet door ons lichaam afgebroken en opgenomen. Ze overleven het maagzuur, bereiken de darm en worden hier afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Dat heet fermentatie. Het is belangrijk dat je probiotica voor een aantal weken iedere dag gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten jouw lichaam namelijk via de ontlasting.

Prebiotica

Voeding voor onze darmbacteriën, zo wordt prebiotica ook weleens genoemd. Het zijn niet-verteerbare voedingsstoffen, die de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. De waterbindende capaciteit van sommige prebiotische vezels verhoogt de viscositeit (stroperigheid) en kwantiteit van de darminhoud. Dit zorgt ervoor dat de transitietijd in de darmen korter duurt en de peristaltiek verbeterd wordt. Dat wil zeggen dat het de verstopping verhelpt. Prebiotica zitten in graanproducten, groenten, fruit, noten, peulvruchten, kokos en zeewier. Als je onvoldoende probiotica binnenkrijgt, zou je het kunnen suppleren. Maar prebiotica zijn echter geen vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Wat helpt bij verstopping tijdens de zwangerschap?

Het is lastig om de verstopping in de darmen compleet te verhelpen, omdat het hormoon progesteron altijd actief is in het lichaam. Máár wat je wel kunt doen is de verstopping verminderen! Hieronder zijn een paar tips die je kunt proberen bij obstipatie.

  • Eet 30 tot 40 gram vezels per dag
    • Vezels kunt u vinden in volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten
    • Met 200 gram fruit, 250 gram groente, 50 gram peulvruchten, een handje noten en vier volkoren boterhammen krijg je gemiddeld 30 gram vezels binnen
    • Vind u dit lastig? Dan kunt u ervoor kiezen op te suppleren
  • Drink minimaal 2 liter water per dag
  • Kauw goed op je eten en eet op regelmatige tijden
  • Sla het ontbijt niet over
    • Met ontbijten breng je de darmen lekker op gang
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag
    • Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, naar de sportschool
    • Doe alleen wat je lichaam aankunt
  • Ga bij aandrang meteen naar de wc en neem je tijd
  • Poep niet hangend
  • Let op je poephouding: een rechte rug en de voeten plat en uit elkaar op de grond
    • Je kunt ook proberen de voeten op een krukje te zetten
  • Probeer psylliumvezels
    • Deze vezels zorgen ervoor dat de ontlasting meer water opneemt
    • De ontlasting wordt zachter, wat de stoelgang stimuleert

Blijf je langer dan 4 weken last houden van je darmen, ondanks dat je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd? Dan is het verstandig om hier met iemand over te praten. Maak hier een afspraak voor een consultgesprek en wij helpen jou verder!

Bronnen