JE SLIKT VITAMINE D, WAT GOED! –
1 HELE GOEDE REDEN OM DAN OOK MAGNESIUM TE SLIKKEN

Wist je dat een groot deel van de bevolking een te lage magnesiumstatus heeft? Volgens wetenschappers komt dit doordat ons voedsel sinds te jaren 50tig met 25 tot 80% is afgenomen! Dit als gevolg van de intensieve landbouw.. En dat is meer dan jammer, want magnesium vervuld talloze belangrijke functies in ons lichaam. Zo hebben meer dan 300 enzymen in ons lichaam magnesium nodig, speelt het een belangrijke rol bij de regulering  van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. En nog een hele andere belangrijke functie van magnesium heeft met vitamine D te maken!

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Harvard University, waaruit bleek dat vitamine D in ons lichaam van een inactieve vorm moet worden omgezet naar de actieve vorm. Dit proces vindt plaats in de lever en de nieren en om dit proces te vervullen is magnesium nodig. Magnesium activeert namelijk de enzymen die vitamine D omzet in de actieve vorm. Daarnaast wordt vitamine D in ons lichaam vervoert via een eiwit, en dat eiwit is ook afhankelijk van magnesium. Zie het als een auto, je hebt een auto maar geen brandstof, zo kom je niet vooruit! 

3 Tekenen van een magnesium tekort

  1. Je hebt regelmatig last van een trillend ooglid
  2. Je hebt regelmatig last van spierkrampen
  3. De spierspanning van je monnikskapspier is hoog

“Ik heb mijn magnesium laten prikken bij de huisarts en hij zei dat het goed was.”

Dat kan de huisarts wel zeggen maar wat weet hij van mineralen? Weet hij dat de magnesiumspiegel die in het bloed wordt gemeten weinig zegt over je daadwerkelijke magnesiumstatus? Botten en tanden bevatten namelijk de grootste hoeveelheid magnesium (ongeveer 60%). En slechts 0,3% van de magnesium is aanwezig in het bloed dat hij beoordeeld. Het lichaam zorgt er daarnaast voor dat de hoeveelheid magnesium in je bloed nauwkeurig op peil wordt gehouden, ook bij een verminderde magnesiumstatus. Ergens anders in je lichaam kun je dus een tekort hebben, terwijl er voldoende magnesium in je bloed aanwezig is. Het bepalen of je een magnesiumtekort hebt via het prikken van bloed geeft dus weinig informatie over je daadwerkelijke magnesiumstatus.

“Ik heb gehoord dat sommige vormen van magnesium niet goed worden opgenomen, is dat waar?”

Ja, dit is zeker waar! De biologische beschikbaarheid van magnesium verschilt erg per vorm. Je zult ook zien dat de vormen die voor je lichaam niet biologisch beschikbaar zijn vaak worden gebruikt in de goedkopere merken en dat de goede magnesium wordt gebruikt in de “dure” merken. Uiteindelijk is goedkoop dus duurkoop!

Biologische beschikbaarheid van magnesium

Hoge biologische beschikbaarheid

  • Magnesiummallaat
  • Magnesiumtauraat
  • magnesiumbisglycinaat

Gemiddelde biologische beschikbaarheid

  • Magnesiumcitraat
  • Magnesiumgluconaat
  • Magnesiumlactaat

Lage biologische beschikbaarheid

  • Magnesiumoxide
  • Magnesiumchloride
  • Magnesiumhydroxide (kan wel worden gebruikt in de vorm van vlokken, deze kun je in bad of in een voetenbadje laten oplossen in warm water)
  • Magnesiumsulfaat

Wanneer zet je welke vorm van magnesium in?


Figuur 1: Effecten van magnesium tauraat en magnesium malaat
Bron figuur 1: www.vitakruid.nl

Bron: Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association 2018; 118(3):181-189.