Vitamine A, E en C belangrijk voor hart en vaten

Dit blijkt uit onderzoek die startte in 1995, waarbij 875 Chinezen werd gevraagd 22 jaar lang een voedingsvragenlijst bij te houden. Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de relatie tussen inname van de onderstaande antioxidanten in de voeding en het mogelijk ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Antioxidanten:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine E

Resultaten
De onderzoekers concluderen dat de inname van antioxidanten vitamine A, C en E het risico vermindert op het mogelijk ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

In welke producten zitten deze vitamines?

  • Vitamine A: lever, vis, boter. Groente en fruit bevatten bèta-caroteen, dit is een voorloper van vitamine A.
  • Vitamine C: Groente en fruit (broccoli, paprika, guave bevat 4x zoveel vitamine C als een sinaasappel).
  • Vitamine E: Tarwekiemolie, zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten, zalm, avocado, rode paprika.

Bron:
Lee Ch, Chan RSM, Wan HYL et al.  Dietary Intake of Anti-Oxidant Vitamins A, C, and E Is Inversely Associated with Adverse Cardiovascular Outcomes in Chinese-A 22-Years Population-Based Prospective Study.
Nutrients. 2018 Nov 4;10(11). pii: E1664. doi: 10.3390/nu10111664.

Ja, ik wil graag begeleid worden door een voedingsdeskundige