Chlorella: De Krachtpatser voor Jouw Gezondheid
Chlorella is een groene zoetwateralg. Er zijn twee soorten: Chlorella pyrenoidosa en chlorella vulgaris, beide bestaan ze al miljarden jaren omdat het ééncellige organismen zijn. Hoewel ze ver terug gaan in de tijd, is er niks mis met deze oudjes, ze zijn namelijk supergezond! Oud maar goud, zullen we maar zeggen. Chlorella wordt vaak toegevoegd aan “Greens” producten, samen met andere krachtpatsers zoals spirulina, havergras, tarwegras en alfalfa. Zelf neem ik dagelijks een schepje Greens in de ochtend! Maar waarom eigenlijk?
Wat zit er allemaal in chlorella?
- Chlorella zit boordevol voedingsstoffen en bestaat voor meer dan 60% uit plantaardige eiwitten.
- Vitaminen en antioxidanten: Chlorella zit vol met B-vitaminen, vitamine C, vitamine E en carotenoïden zoals betacaroteen en luteïne.
- Mineralen: Het bevat zink, calcium, koper, ijzer, jodium, magnesium, kalium en natrium.
- Aminozuren: Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren zijn aanwezig.
- Omega 3 vetzuren.
- Andere stoffen: Chlorella bevat ook chlorofyl, nucleïnezuren, groeifactoren, vezels en enzymen.
Wat doet chlorella voor je?
Chlorella is allereerst een enorme krachtpatser voor je immuunsysteem. Het ondersteunt je lichaam bij het vechten tegen virussen, verhoogt je macrofagen (pac-mannetjes die ziekteverwekkers opeten) en activeren belangrijk cellen van het immuunsysteem zoals B-cellen, T-cellen en Anti-tumorcellen. Ook kan chlorella aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatsjes verhogen. Tevens kan chlorella de darmflora en helpen bij gewichtsbeheersing (door het behoud van een goede bloedsuikerspiegel), ondersteuning van de galblaas, lever en nieren, en geeft je energie en vitaliteit!
Hoe gebruik je chlorella?
Begin rustig met een theelepel per dag, bijvoorbeeld door water heen of in de yoghurt of in een smoothie. Bouw langzaam op naar een eetlepel of meer per dag. Let wel op je ontlasting, want chlorella kan bij sommige mensen voor milde diarree zorgen. Neem dus de tijd om eraan te wennen en pas de dosering geleidelijk aan.
Spirulina: de Powerboost voor je Dagelijkse Routine!
Spirulina is voor mij al jarenlang een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine. Wat al een fantastische toevoeging bleek te zijn aan mijn leefstijl. Mijn huid werd beter en mijn energie nam toe. Wat is Spirulina eigenlijk? Spirulina, ook bekend als blauw-groene alg, is een zoutwateralg boordevol eiwitten, mineralen en vitamines. Het is bijna net zo oud als de aarde zelf, al zo’n 3,5 miljard jaar! Sommigen zeggen zelfs dat het eigenlijk geen alg is, maar een bacterie. Het leeft van oorsprong in alkalisch water, zoals mineraalrijke meren. Tegenwoordig wordt spirulina commercieel gekweekt in speciale buitentanks in gebieden rond de evenaar, waar de zon vaak schijnt.
Wat doet Spirulina voor je?
Spirulina is een voedingsrijke toevoeging aan je dieet. Het zit boordevol eiwitten, mineralen, vitamines en antioxidanten, wat het een geweldige bron maakt voor je gezondheid. De voordelen van Spirulina:
- Rijk aan vitamine A, C, E, K en B-vitamines, die gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen.
- Bevat mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, die vooral vrouwen hard nodig hebben.
- Zit vol sporenelementen die vaak ontbreken in ons moderne voedingspatroon.
- Bevat hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren en antioxidanten die helpen gifstoffen en vrije radicalen te verwijderen.
- Fycocyanine, een unieke stof in spirulina, stimuleert het immuunsysteem en heeft mogelijk anti-kanker eigenschappen.
- Helpt bij het ontgiften van zware metalen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
- Kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, waardoor eetbuien beter onder controle kunnen worden gehouden.
- Geeft meer energie en ondersteunt de schildklier, dankzij het jodiumgehalte.
- Helpt de darmflora in balans te brengen en kan worden gebruikt bij darmklachten.
Hoe gebruik je spirulina?
Op dezelfde manier als chlorella. Daarom wordt het vaak gecombineerd in een “Greens” product. Één schepje kan vaak al een wezenlijk verschil maken. Zelf maak ik graag gebruik van de
Lees meer over Chlorella en Spirulina op de Kennisbank van NutriBites. https://www.nutribites.nl/kennisbank/