Wat is sorbitol?

Sorbitol is een suikeralcohol die van nature in de bladeren en vruchten van bepaalde planten voorkomt en tegenwoordig door de voedingsindustrie ook gebruikt wordt als zoetstof, verdikkingsmiddel en bevochtiger. Sorbitol maakt voedingsmiddelen zoeter zonder extra calorieën te geven. Een vervanger van gewone suiker. In de natuur komt sorbitol voor in onder andere:

  • Peren
  • Appels
  • Pruimen
  • Kweeperen
  • Perziken
  • Abrikozen

Wat is sorbitol intolerantie?

Sorbitol komt vanaf de maag in de dunne darm terecht waar het opgenomen hoort te worden in het bloed. Iemand met een een sorbitol intolerantie heeft een tekort aan specifieke darmtransporteurs waardoor het in de dunne darm niet wordt opgenomen in de bloedbaan.  Hierdoor wordt deze stof niet of slecht opgenomen in de dunne darm. De sorbitol reist door naar de dikke darm waardoor darmproblemen ontstaan.

Symptomen van sorbitol intolerantie

Mensen met een sorbitol intolerantie krijgen al bij lage doseringen klachten zoals;

  • Winderigheid
  • Buikpijn
  • Boeren
  • Misselijkheid

Overigens is sorbitol voor iedereen slechts beperkt opneembaar (20 tot 50 gram per dag). Hogere doseringen kunnen al snel leiden tot diarree. Dit is ook de reden waarom er bij suikervrij snoep een maximale dosering per dag staat. Mensen met een sorbitol intolerantie kunnen al klachten krijgen vanaf een veel lagere dosering.

Onderzoek en diagnose

Bij The Food Hospital bieden wij speciale ademtesten aan waarmee sorbitol intolerantie kan worden aangetoond. Deze ademtest kunt u thuis uitvoeren. Het is een simpele en pijnloze manier van meten.

Het onderzoek bedraagt €129,-.

JA, IK WIL MIJ LATEN ONDERZOEKEN OP SORBITOL INTOLERANTIE