We smeren heel wat af met onze anti-rimpel dag- en nachtcrèmes. Stiekem weten we allemaal wel dat deze crèmes onze rimpels niet laten verdwijnen. Dit komt omdat rimpels van buitenaf aanpakken, hetzelfde is als jarenlang alleen de buitenkant van je huis schilderen, terwijl de binnenkant niet wordt aangepakt. Uiteindelijk veroudert je huis dan alsnog!

Silicium

Silicium (kiezelzuur) is waarschijnlijk niet de eerste stof waar je aan denkt als het om huidverzorging gaat. Het is een mineraal die in hoge concentraties in het menselijke lichaam voorkomt. Het mineraal bevindt zich vooral in bindweefsels van de huid, spieren, botten, kraakbeen, haar, nagels en bloedvaten.

De dagelijkse siliciuminname uit voeding is in Nederland 20 tot 50 mg, terwijl deze inname in China en India veel hoger ligt. Namelijk tussen de 140-200 mg/dag. Mede door de veranderingen in de voedselproductie is onze voeding een stuk armer aan silicium geworden.

Voordelen van silicium voor de huid

De voornaamste reden waarom mensen silicium nemen is vanwege de belangrijke rol in het behouden van sterke botten. Silicium heeft echter meer bijzondere eigenschappen als het gaat om de huid:

  1. Silicium is een minereaal dat betrokken is bij het maken van collageen.
  2. Silicium is betrokken bij de aanmaak van glycosaminoglycan: deze zijn te vinden in ruimte om de cellen heen en bieden stevigheid en structuur aan weefsels.
  3. Silicium is nodig bij de activering van hydroxylerende enzymen. Deze enzymen leveren een belangrijke bijdrage aan de sterkte en elasticiteit van de huid is.

Naast het nemen van silicium vanwege de rol in botsterkte, is de gunstige rol van silicium in de huid dus nog een extra reden om het suppleren van silicium aan de dagelijkse routine toe te voegen. Voor verbetering of onderhoud van de huid kun je het beste de biologisch beschikbare siliciumsupplementen nemen.

Gebruikersadvies

Ik ben zelf erg fan van SilSolutions van VitaKruid. Deze bevat ca 3,5 g elementair silicium per liter. Elke dag 1 “shotje”, een half uur voor het ontbijt en je bent verzekert van een goede dosering silicium!

.