SIBO en het prikkelbare darmsyndroom (PDS): Wat is het verband?

Heb jij last van een prikkelbare darm (PDS) en wordt er bij regulier onderzoek geen duidelijke oorzaak gevonden? Blijf je ondanks aanpassingen in voeding of levensstijl toch klachten houden? Dan is het tijd om verder te kijken: misschien is er sprake van SIBO!

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 37% van de mensen met PDS een overgroei van bacteriën in de dunne darm heeft, beter bekend als SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Bij patiënten met PDS waarbij diarree de boventoon voert, ligt dit percentage zelfs op 60%.


Wat is SIBO?

SIBO staat voor een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm. Hoewel bacteriën in je dikke darm normaal zijn en daar een belangrijke rol spelen, horen ze in veel kleinere aantallen aanwezig te zijn in je dunne darm. Bij SIBO is deze balans verstoord.

De bacteriën in de dunne darm gaan zich voeden met jouw voedsel en produceren daarbij gassen. Deze gassen kunnen voor vervelende klachten zorgen, zoals:

  • Een zwaar opgeblazen gevoel (alsof je zwanger bent)
  • Winderigheid
  • Boeren
  • Buikpijn en krampen
  • Obstipatie of diarree (of een afwisseling hiervan)
  • Maagzuurklachten
  • Misselijkheid

SIBO en andere gezondheidsklachten

De gevolgen van SIBO beperken zich niet alleen tot je spijsvertering. Doordat de bacteriën in je dunne darm “mee-eten” van belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B12, ijzer en magnesium, kunnen er ook andere klachten ontstaan, zoals:

  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijn en fibromyalgie
  • Huidproblemen zoals rosacea of eczeem
  • Astma
  • Restless legs
  • Stemmingswisselingen (zoals prikkelbaarheid of neerslachtigheid)
  • Prostaatklachten

Deze bredere impact op je gezondheid maakt het belangrijk om SIBO niet over het hoofd te zien, vooral als reguliere onderzoeken geen duidelijke verklaring bieden voor je klachten.


Waarom een grondig onderzoek naar SIBO?

Bij The Food Hospital hebben we zes maanden lang grondig onderzoek gedaan naar SIBO. We hebben alle wetenschappelijke studies en onderzoeken die er over SIBO beschikbaar zijn, doorgenomen en geanalyseerd. Dit heeft ons geholpen om een dieper en breder begrip te krijgen van deze aandoening en hoe het de spijsvertering en het algemene welzijn beïnvloedt. Door deze uitgebreide kennis kunnen we jou beter helpen bij het herkennen en behandelen van SIBO.


Hoe weet je of je SIBO hebt?

SIBO kan het beste worden vastgesteld met een ademtest. Deze test meet de hoeveelheid waterstof en methaan in je adem, die wordt geproduceerd door de bacteriën in je dunne darm. Het is een eenvoudige, niet-invasieve manier om te bepalen of er sprake is van SIBO.

Bij een positieve uitslag kunnen we direct aan de slag met een behandelplan.


Hoe wordt SIBO behandeld?

Het goede nieuws is dat SIBO behandelbaar is! Bij The Food Hospital kunnen we de ademtest voor je inzetten. Nadat de diagnose is gesteld, kunnen we gericht werken aan het herstellen van de balans in je darmen. De behandeling bestaat meestal uit:

  1. Het verminderen van de overgroei: Dit kan met specifieke voeding, kruiden en/of of medicatie die de bacteriën afremmen.
  2. Het ondersteunen van je spijsvertering: Vaak is er een ‘lekkende kraan’ en wordt er op een plek in je lichaam het eten niet goed verteerd. Dit achterhalen we en pakken we aan.
  3. Het herstellen van je darmflora: Het aanvullen van goede bacteriën in de darmen (pas als laatste stap).

Met een goed plan kun je jouw klachten drastisch verminderen en je darmgezondheid herstellen.


Wil jij weten of SIBO jouw klachten veroorzaakt?

Als je vermoedt dat SIBO de oorzaak is van jouw PDS-klachten, maak dan een afspraak met één van onze darmspecialisten. Deze test is eenvoudig vanuit huis uit te voeren en geeft helderheid over wat er in jouw darmen speelt.

Meer weten over SIBO of direct de test bestellen? Wacht niet langer en neem vandaag nog de eerste stap richting een betere gezondheid!

>> Maak hier een afspraak met onze darmspecialisten om te achterhalen of je een SIBO hebt <<

>> Wil je alvast aan de slag? Download hier de 10 GRATIS TIPS voor Rustige Darmen! <<