SAFFRAAN WERKT NET ZO GOED ALS FLUOXETINE
Dit is één van mijn favoriete onderwerpen. Leuk is het onderwerp zelf niet, maar er is wel veel aan te doen! Depressie is aan te pakken zonder medicatie. Ik weet zo goed hoe het is.. Geen energie meer, alleen willen slapen. Geen zin om te koken en alleen maar ongezonde shit eten. Vrienden vermijden, geen motivatie om ook maar iets te doen. Gelukkig ben ik er zelf uitgekomen en weet ik nu dat er zoveel (voedings)factoren van invloed kunnen zijn. Voeding met negatieve effecten en voeding,- en voedingssupplementen met positieve effecten. Eén daarvan is saffraan.
Saffraan als traditionele waarde
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Het is het duurste specerij van de hele wereld. Dat het een traditionele waarde heeft als een levensmiddelenadditief wisten we. Maar wist je ook dat het in de Perzische traditionele geneeskunde wordt gebruikt tegen depressie? Ons doel was om uit te zoeken hoe het precies zit met het effect van saffraan tegen depressie. We stuitten op een zeer interessant onderzoek.
Effect saffraan op depressieve klachten
In het onderzoek werd de werkzaamheid van saffraan vergeleken met de werkzaamheid van fluoretine. Fluoretine wordt in de reguliere geneeskunde gebruikt als antidepressivum. 6 weken lang werd het effect gemeten bij mensen met milde tot matige depressiviteit. De helft van de onderzoeksgroep kreeg 20 mg fluexetine per dag, de andere helft 30 mg saffaan per dag. En wat bleek? De effectiviteit van saffraan bleek vergelijkbaar met de effectiviteit van het antidepressivum. Dit kun je handig zien in figuur 1. De resultaten van deze studie wijzen op de werkzaamheid van saffraan bij de behandeling van milde tot matige depressie.
Figuur 1. Gemiddelde scores van 2 patiëntgroepen op de Hamilton Depression Rating Scale
Saffraan kent geen bijwerkingen
Wat ik persoonlijk het mooiste vind, is dat saffraan geen bijwerkingen heeft. En zoals je vast weet is dat van antidepressivum niet te zeggen. Wist je eigenlijk dat er vaak gesjoemeld wordt met onderzoek naar nieuwe medicatie? Veel te vaak worden bijwerkingen verdoezeld. Zo worden jongeren die suïcidaal raken van anti-deppressiva in onderzoeken weggeschreven als ‘emotioneel’. De boodschap die ik zou willen meegeven is; weet wanneer medicatie echt nodig is en wanneer alternatieven beter zijn.
Van je depressieve klachten af
Gelukkig zijn er onwijs veel (voedings)factoren die een positieve invloed kunnen hebben op een depressie. Wil je hierin worden begeleid? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je helpen. Is onze locatie te ver weg? Er zit vast een goede therapeut bij jou in de buurt!