Project Description

 

Bloemkoolschotel

Op zoek naar een gezonde avondmaaltijd? Probeer deze heerlijke bloemkoolschotel eens uit. Dit gerecht is voedzaam door de vele groentes en het heeft een super makkelijke bereiding.

Recept

Portie: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten + 35 minuten oventijd

Ingrediëntenlijst

  • 1 knoflook
  • 1 bloemkool
  • 50 gram ongezouten boter
  • 200 gram prei
  • 300 gram magere rundergehakt
  • 40 gram (glutenvrije) bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 200 gram belegen kaas
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de prei fijn.
  2. Verhit ⅕ van de boter in een grote hapjespan en fruit de prei 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 min. rul. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde (roux). Laat 3 min. garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe (bechamel). Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur al roerend 2-3 min. koken tot een dikke saus.
  4. Rasp ondertussen de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.
  6. Bak de ovenschotel in 35 min. goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleuring tegen te gaan. Garneer de schotel met vers gesneden peterselie.

Bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli. Ook bevat bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.

Genieten, Eetsmakelijk!

Zoek je nog een stampot inspiratie? Probeer deze overheerlijke preistampot met kerriesaus eens uit!