Project Description

Herfstige-sinaasappelcake

Deze herfstige sinaasappelcake is een heerlijk recept om op een vrije zondag middag te maken. Verrijkt met extra eiwitten en gezonde vetten. Deze cake kan je zelfs als ontbijt of lunch eten. Probeer hem eens uit!

Recept

Portie: 10 stuks

Bereidingstijd: 20 + 1 uur oventijd

Glutenvrij| Ontbijt| lunch

Ingrediënten

  • 2 perssinaasappels
  • 100 gram rozijnen
  • 250 gram havermeel (of 200 gram havelmeel en 50 gram amandelmeel)
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 100 gram (gras) roomboter
  • 1 tl vanille-extract of poeder
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • Opitoneel: 40 gram walnoten en 2 scheppen eiwit/collageenpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Rasp de schillen van de sinaasappels en pers 1 sinaasappel uit. Week de rozijnen in warm water.
  2. Doe ondertussen in een grote kom het meel met de bakpoeder, kaneel, snufje zout, sinaasappelschil en sap. Meng de 100g boter, rozijnen (eerst afspoelen en afdeppen) en vanille in de keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe. Doe vervolgens het meelmengsel erbij.
  3. Pel de bananen en prak fijn. Mix de banaan door het beslag. (Samen met eventueel de walnoten en collageenpoeder). Verdeel over de cakevorm. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van 1 sinaasappel en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Verdeel dakpansgewijs over het beslag.
  4. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Goed laten afkoelen zodat de cake makkelijk gesneden kan worden.

Heerlijk, Eet smakelijk!

Op zoek naar een heerlijke voedzaam ontbijtje? Probeer dit ontbijttaartje eens uit!

Gezondheidsvoordeel van sinaasappel
Sinaasappel bevat veel vitamine C, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan je immuunsysteem en de vorming van rode en witte bloedcellen.