Iedereen heeft het weleens gedaan: je plastic waterflesje hervullen met water. Misschien zelfs wel tien keer achter elkaar. Maar de vraag is nu: kan dit kwaad?
Chemische stoffen in de flesjes
In een plastic waterflesje zitten chemische stoffen die in het drinkwater terecht kunnen komen. Eén van die chemische stoffen is BPA, oftewel bisfenol A. Het zit in verschillende producten, waaronder plastic flessen en de dunne witte plastic laag in de binnenkant van blikjes. BPA kan zo in zeer kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen. Hoewel het niet direct schadelijk is voor het menselijk lichaam, zijn er de laatste jaren toch een aantal onderzoeken geweest die beweren dat het wel degelijk negatieve effecten op het lichaam laat zien.
Wat zijn de nadelen van BPA in plastic?
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de gevolgen van BPA. Hieronder zijn een aantal conclusies uit die verschillende onderzoeken opgesomd. Er zijn testen gedaan op muizen en ratten, en sommige van deze conclusies zijn gebaseerd op de werking van BPA bij de mens.
- Het versnelt de aanmaak en groei van vetcellen
- Het brengt de hormoonhuishouding in de war
- Het kan de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden
- Het kan celvermeerderingscyclus veroorzaken en kan uiteindelijk kankerverwekkend zijn in de prostaat
- Bij muizen zijn verhoogde angst, agressie en cognitieve gebreken waargenomen
Hoge temperaturen
Over de invloed van BPA is nog veel discussie. De vraag hierbij blijft: is het drinken uit een plastic waterflesje wel zo’n goed idee? Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: je kunt beter niet drinken uit plastic flesjes die in de zon hebben gelegen. Hierdoor kan de hoeveelheid chemische stoffen in het flesje toenemen. Op warme dagen is het dus verstandig om het flesje uit de zon te houden. Nog beter: leg het in de koelkast. De hitte zorgt er namelijk voor dat de bacteriën veel sneller kunnen groeien.
Plastic codes
Ieder product van plastic, en dus ook een plastic waterflesje, heeft een code op de onderkant of zijkant van de verpakking staan. Deze codes staan voor de veiligheid van het plastic. De codes zijn driehoekjes van pijltjes met een cijfer in het midden van het driehoekje, zoals hieronder op de afbeelding te zien is. De veilige codes zijn 1, 2, 4 en 5 en de nummers 3, 6 en 7 moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Dit heeft allemaal te maken met de soorten (giftige) stoffen die in het plastic zitten.
Goed alternatief
Plastic (water)flesjes lijken verleden tijd. Er komst steeds meer onderzoek naar de invloed van BPA op onze gezondheid en daarnaast is het gebruik van plastic flesjes ook nog eens slecht voor het milieu. Heb je weleens een fles van roestvrijstaal (RVS) geprobeerd? Deze zijn verkrijgbaar in veel winkels zoals de Hema en de Xenos, maar ze zijn ook overal online te vinden zoals bij bol.com.
Flessen van roestvrijstaal zijn vaak ook nog eens handiger in gebruik dan plastic flesjes! Zo denk je aan jezelf én het milieu!
Bronnen
-
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bpa-bisfenol-a-.aspx
-
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/waterflesjes-hervullen-is-dat-veilig.aspx
-
https://jessevandervelde.com/bpa-andere-slechte-oestrogenen-en-kanker/
Heb je deze blog al gelezen over de Food Huggers? Dit is de nieuwe, duurzame manier om je voedsel te bewaren!