Gele Ontlasting, wat betekent het?

Heb je je ooit afgevraagd wat gele ontlasting kan betekenen? Het is een veelvoorkomend symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben, variërend van onschuldig tot ernstiger problemen.

Oorzaken van gele ontlasting:

  1. Voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, vooral die met veel gele kleurstoffen, kunnen de ontlasting een gele tint geven. Denk aan voedingsmiddelen zoals wortels, pompoenen of gele paprika’s.
  2. Medicijnen: Sommige medicijnen, vooral die met bismutsubsalicylaat of ijzersupplementen, kunnen gele ontlasting veroorzaken.
  3. Galproblemen: Gele ontlasting kan duiden op problemen met de galblaas, zoals galstenen, galwegobstructie of leveraandoeningen.
  4. Maag-darmstoornissen: Bepaalde aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn, pancreatitis of bacteriële infecties in het maag-darmkanaal kunnen gele ontlasting veroorzaken.
  5. Veranderingen in de darmflora: Een verstoring van de normale bacteriële balans in de darmen kan ook leiden tot veranderingen in de kleur en consistentie van de ontlasting.

Als de gele ontlasting gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, koorts, gewichtsverlies of bloederige ontlasting, is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen.

 

Gele ontlasting, veel voorkomend probleem in de praktijk

De meest voorkomende oorzaak van gele poep of gele diarree die wij zien in de praktijk is een verstoorde lever/gal. Ze hebben geen ernstige leverklachten maar vaak wel darmklachten, plakkerige/vettige ontlasting, vermoeidheid, vaak misselijk of huidproblemen. Ga je nu naar de huisarts dan is de kans groot dat je leverwaarden helemaal goed zijn. En terecht! Je lever is een complex orgaan die heel veel aan kan. Je krijgt pas afwijkende waarden als het echt mis is. De meeste mensen zitten in het voorstadium hiervan, waarbij er niks ernstigs aan de hand is. Maar de lever wel uitgeput begint te raken.

———————————————————————-

**De Lever: Een Krachtig Orgaan**

De lever vervult tal van cruciale functies in ons lichaam. Zo produceert het gal, dat helpt bij de spijsvertering en de opname van vetten in de darmen. Bovendien breekt de lever hormonen af, reguleert het de bloedsuikerspiegel, en neutraliseert het schadelijke stoffen zoals histamine, pesticiden op groenten en fruit, alcohol, en luchtvervuiling. Het is eigenlijk een soort chemische fabriek die continu bezig is om ons lichaam gezond te houden.

———————————————————————-

**Overbelasting van de Lever**

Hoewel onze lever veel aankan is hij helaas niet ontworpen om de toxische belasting van onze moderne leefomgeving aan te kunnen. De overmatige blootstelling aan gifstoffen kan de lever overbelasten, waardoor het moeite heeft om zijn taken uit te voeren en uit balans raakt. Dit kan zich onder andere uiten in symptomen zoals gele ontlasting.

———————————————————————-

**Gele Ontlasting: Een Signaal van Disbalans**

Een van de symptomen van een overbelaste lever kan gele ontlasting zijn. Dit komt doordat de lever niet goed in staat is om bilirubine af te breken, een stof die normaal gesproken de ontlasting zijn bruine kleur geeft. Wanneer de lever overbelast is, kan bilirubine zich ophopen en leiden tot gele ontlasting.

———————————————————————-

**Raadpleeg een Deskundige**

Heb je last van gele ontlasting en andere klachten zoals darmklachten, vermoeidheid, of huidproblemen? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij een deskundige. Hoewel gele ontlasting niet altijd een ernstig probleem hoeft te zijn, kan het wijzen op een onderliggende disbalans die aangepakt moet worden.

———————————————————————-

**Maak een Afspraak bij The Food Hospital**

Bij The Food Hospital staan we klaar om je te helpen bij het herstellen van de balans in je lichaam. We gaan opzoek naar de oorzaak van je gele ontlasting. Ligt het aan je lever of aan de disbalans in je microbioom? Wij komen erachter met innovatieve onderzoeksmethoden en begeleiden je bij het optimaliseren van je voeding en levensstijl om zo je gezondheid te verbeteren. Maak vandaag nog een afspraak op www.foodhospital.nl en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven.

Maak hier een afspraak, online of op locatie.

 

 

 

 

 

Latoya Boelé
Diëtist & Darmtherapeut
The Food Hospital

Volg ons op Instagram voor meer darmtips!