Constant Aan? Misschien zijn je Cortisol Levels te Hoog!

Voel jij je alsof je constant in de hoogste versnelling staat? Kom je maar moeilijk tot rust? Misschien zijn je cortisol levels te hoog! Cortisol, dat is als het “stresshormoon” bekend staat, wordt geproduceerd door je bijnieren en speelt een cruciale rol bij het reguleren van je reactie op stress. In onze praktijk zien we maar al te vaak mensen die kampen met een teveel aan cortisol, en de symptomen liegen er niet om!

Herken je deze Signalen van Te Hoge Cortisol Levels?

  1. Gedoe met slapen: Worstel je met inslapen, licht slaapgedrag, alert zijn ‘s nachts en te snel wakker worden in de vroege uurtjes?
  2. Vocht vasthouden: Misschien merk je dat je lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal, vooral in je gezicht!
  3. Struggles met Afvallen: De weegschaal blijft maar niet zakken? Cortisol kan je metabolisme dwarsbomen en die ongewenste kilo’s vasthouden.
  4. Zin in Zout en Suikers: Heb je ineens enorme cravings naar zoute snacks en zoetigheden? Die kunnen wijzen op een cortisoloverload!
  5. Gedoe met de Buik: Last van darmproblemen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, of misschien zelfs diarree of constipatie?
  6. Altijd Alert: Voel je je constant gespannen en opgejaagd, zelfs als er eigenlijk niets aan de hand is?

Wat kun je doen aan Hoge Cortisol Levels?

  1. Ademruimte: Geef jezelf de ruimte om te ademen! Probeer ademhalingsoefeningen om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Probeer de gratis app “Breathe” voor begeleide ademhalingsoefeningen.
  2. Licht op in de Ochtend: Start je dag met een dosis natuurlijk licht om je biologische klok op gang te brengen en cortisol te temmen.
  3. Avondstappen: Maak een ontspannende avondwandeling om je cortisolniveaus te laten zakken en jezelf klaar te maken voor een goede nachtrust.

Hoe kun je het beste cortisol meten?

Het meten van je cortisolniveaus kan een handige manier zijn om inzicht te krijgen in je gezondheid. Maar let op: cortisol volgt een dagelijks ritme, en daarom is het belangrijk om gedurende de dag meerdere metingen te doen. En niet alleen in de ochtend te meten. Zo krijg je een completer beeld van je cortisolspiegels en kun je eventuele afwijkingen beter opsporen. De beste cortisol test koop je hier.

Wil je Samen Uitzoeken of Cortisol de Boosdoener is van je Klachten?

Wist je dat cortisol in verband kan staan met vermoeidheid, hormonale disbalans en darmproblemen? Als je het idee hebt dat cortisol een rol speelt bij jouw klachten, staan wij voor je klaar om je te helpen. Maak hier een afspraak en laten we samen aan de slag gaan!