Natuurlijke middelen tegen de griep

Dinsdag 22 september is de astronomische herfst weer begonnen. Dit betekent dat het welbekende griepseizoen om de hoek komt kijken. Maar wat houdt de griep nu precies in? Wat zijn de symptomen? Welke natuurlijke middelen kun je inzetten om je weerstand te verhogen? En hoe herken je het verschil met Corona?

Wat is de griep?

Jaarlijks krijgt 1 op de 10 mensen de griep. De griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd. Door praten, hoesten of niezen worden virusdeeltjes verspreid door de lucht. De virusdeeltjes zitten namelijk in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ook het overdragen van het virus via handen en voorwerpen is mogelijk.

Symptomen van de griep

Na de besmetting met het griepvirus raakt het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Eerste symptomen van de griep zijn;

  • Koude rillingen.
  • Heftige spierpijn en vermoeidheid.
  • Keelpijn en droge hoest.
  • (Hoge) koorts. De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39˚C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen.
    Het herstellen van de griep duurt zo’n 1 tot 3 weken.

Mogelijke gevolgen van de griep

In principe hoort en kan het lichaam de griep zelf oplossen. Sommige doelgroepen hebben kans op het ontwikkelen van complicaties. Zeker ouderen hebben hier een verhoogde kans op, wat in het ergste geval een dodelijke afloop kan hebben. Jonge kinderen krijgen vaak te maken met een middenoorontsteking en zwangere vrouwen hebben een licht verhoogd risico op een ernstige longontsteking. Mensen met chronische medische aandoeningen zoals diabetes of astma/COPD, kunnen meer last krijgen van de al bestaande ziekte door het griepvirus.

Griepprik

Over het algemeen geneest iemand met de griep vanzelf, zonder de hulp van medicijnen. Mensen die een grotere kans hebben op ernstigere klachten, zoals ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen, krijgen vanuit de huisarts een uitnodiging om de griepprik te halen. Door het halen van de griepprik wordt de kans op het krijgen van de griep verkleind met 40%. Daarnaast word je vaak minder ziek wanneer je toch de griep krijgt en helpt de griepprik je zo gezond en actief mogelijk te houden.

Natuurlijke middelen tegen de griep

Heb je de griep? Dan is rust houden en uitzieken het slimste wat je kunt doen. Daarnaast kun je jouw herstel extra ondersteunen door de volgende orthomoleculaire tips:

  1. Drink voldoende – door de koorts zweet je veel en is het extra belangrijk het vochtverlies aan te vullen.
  2. Eet gezond: zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Denk hierbij vooral aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en zorgt voor het in stand houden van de weerstand. Deze vitamine zit in groente, fruit en aardappelen. Lukt het je niet om voldoende binnen te krijgen? Vul het dan aan in de vorm van een supplement.
  3. Beweeg voldoende en ga naar buiten: je lichaam voert afvalstoffen af wanneer je beweegt en de longconditie wordt verbeterd. Daarnaast krijg je vitamine D binnen wanneer je buiten bent. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht en is belangrijk voor het is stand houden van de weerstand. Helaas is de zonkracht vanaf oktober tot maart niet voldoende voor onze huid om vitamine D aan te maken. Haal daarom de zon uit een potje!
  4. Neem genoeg rust: stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op de werking van het afweersysteem. Daarom is het belangrijk om goed uitgerust te zijn zodat ziekteverwekkers, in dit geval het griepvirus, minder kans hebben om toe te slaan. Zorg voor een goede nachtrust en neem de tijd om te ontspannen.
  5. Ga een stukje wandelen in het bos. Bomen scheiden fytonciden uit en dit komt in de lucht terecht. Ons immuunsysteem krijgt een boost van het opsnuiven van fytonciden en niet zo’n beetje ook, het doet cytokinen (eiwitten die het immuunsysteem stimuleren) toenemen. Maar ook het aantal NK-cellen neemt toe (natural killer cellen, witte bloedlichaampjes die door een virus geïnfecteerde cel aanvallen en vernietigen), en ze worden ook nog eens actiever door fytonciden!
  6. Breng verlichting met aromatherapie. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van essentiële oliën bij het verminderen van de influenza symptomen en verspreiding van het virus. Zo is bekend dat verschillende oliën al heel vroeg in het infectieproces de influenza kunnen bestrijden, tea tree en eucalyptus zijn hier mooie voorbeelden van.
  7. Een goede hygiëne: het griepvirus wordt verspreid door de lucht, maar kan ook zitten op oppervlakken, zoals deurknoppen of telefoons. Was daarom regelmatig je handen met zeep en houdt oppervlakken schoon.

Hoe herken ik het verschil tussen covid-19 en de griep?

De griep en corona lijken veel op elkaar en de verschillen zijn moeilijk te herkennen. Corona begint vaak met een droge hoest en je lichaam voelt anders aan dan normaal. Verhoging en vermoeidheid komen ook vaak voor. Bij de griep daarentegen behoren meestal meerdere symptomen, waardoor je alles bij elkaar, je al heel snel niet goed meer voelt. Een andere manier om corona van de griep te onderscheiden, is het kijken naar de incubatietijd: de periode vanaf besmetting tot de eerste symptomen. De griep ontwikkelt zich snel, in zo’n 1-4 dagen. De incubatietijd van corona is langer, meestal duurt het 4 tot 6 dagen voordat de eerste klachten ontstaan.

Het blijft lastig corona van de griep te onderscheiden. Wanneer het vermoeden zich voordoet dat je corona hebt, laat je dan direct testen bij één van de testpunten. Dan weet je zeker of je te maken hebt met corona of de griep.

Aangezien de griep elk jaar terugkeert zijn we inmiddels op de hoogte van wat de griep inhoudt, hoe we het genezen en wat we kunnen doen om het te voorkomen. Zorg goed voor jezelf. Neem voldoende rust en zorg voor wat extra aanvulling in de vorm van vitaminen, mineralen en een regelmatige boswandeling. Zo houd jij grip op de griep.

Wil je meer weten over hoe je met voeding en leefstijl je weerstand kunt ondersteunen? Maak dan een telefonische afspraak bij onze orthomoleculair diëtist of kom langs op de praktijk in Delfgauw.

Bronnen:
  • Garozzo, A, et al. “In vitro antiviral activity of Melaleuca alternifolia essential oil.” Letters in Applied Microbiology, vol. 49, 2009, pp. 806-808. doi:10.1111/j.1472-765X.2009.02740.x
  • Garozzo, A, et al. “Activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Influenza virus A/PR/8: study on the mechanism of action.” Antiviral Research, vol. 89, 2011, pp. 83-88. doi:10.1016/j.antiviral.2010.11.010
  • Usachev, Evgeny V, et al. “Antiviral activity of tea tree and eucalyptus oil aerosol and vapor.” Journal of Aerosol Science, vol. 59, 2013, pp. 22-30. doi:10.1016/j.jaerosci.2013.01.004
  • https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen#!node-gevolgen-van-influenzavirus
  • https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep
  • https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik
  • https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/zo-herken-je-het-verschil-tussen-griep-verkoudheid-en-covid-19