Heb je last van Maagklachten? Zo pak je het aan!

Veel mensen met maagklachten herkennen het frustrerende gevoel van symptomen die hun dagelijks leven verstoren. Misschien heb je last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, veelvuldig boeren of het gevoel dat je eten simpelweg blijft “hangen” in je maag zonder goed te verteren. Het kan lijken alsof je vastzit in een cyclus van ongemak, waar standaard medicatie soms tijdelijk verlichting biedt, maar de klachten keer op keer terugkomen.

Een veelgehoord advies bij deze klachten is dat er misschien sprake is van te veel maagzuur. Bij The Food Hospital zien we echter vaak iets anders: een tekort aan maagzuur kan precies dezelfde symptomen veroorzaken! We leggen hieronder uit hoe dit werkt en hoe je zelf kunt testen of een maagzuurtekort wellicht jouw klachten veroorzaakt.

Waarom Te Weinig Maagzuur Voor Vergelijkbare Klachten Zorgt

Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering en speelt meerdere belangrijke rollen:

  • Het activeert pepsine, een enzym dat helpt bij de afbraak van eiwitten.
  • Het doodt bacteriën en schimmels in ons voedsel.
  • Het zorgt voor een optimale zuurgraad, die nodig is voor de opname van vitamines en mineralen.

Wanneer de maag onvoldoende zuur produceert, heeft dit gevolgen voor het hele spijsverteringsproces. Maagzuur speelt namelijk een cruciale rol bij het starten van de vertering van eiwitten, het doden van schadelijke bacteriën, en het activeren van spijsverteringsenzymen.

In een gezonde maag verlaagt maagzuur de pH-waarde aanzienlijk, wat ervoor zorgt dat voedsel goed kan worden afgebroken voordat het naar de dunne darm gaat. Maar als er niet genoeg maagzuur is, wordt voedsel onvoldoende verteerd en blijft het langer in de maag dan zou moeten. Dit kan leiden tot een proces van gisting en rotting van het voedsel, vooral bij koolhydraten en eiwitten. Door deze fermentatie ontstaan gassen die een opgeblazen gevoel en druk veroorzaken.

Deze gassen kunnen daarnaast bijdragen aan een gevoel van brandend maagzuur en reflux, omdat de opgehoopte druk in de maag het maagzuur omhoog kan duwen in de slokdarm, wat een branderig gevoel geeft. Dit lijkt veel op de symptomen van een overschot aan maagzuur, terwijl de oorzaak vaak een tekort aan maagzuur is. Hierdoor denken veel mensen – en zelfs sommige artsen – dat zuurremmers de oplossing zijn, terwijl de daadwerkelijke oplossing vaak het versterken van de maagzuurproductie is.

Door het maagzuurtekort kan de hele spijsvertering minder effectief verlopen, wat bijdraagt aan verdere problemen zoals slechte opname van essentiële voedingsstoffen (zoals vitamine B12, ijzer en calcium). Dit kan op de lange termijn leiden tot tekorten en klachten die verder reiken dan alleen het spijsverteringsstelsel, zoals vermoeidheid!

Te veel of te weinig maagzuur? Doe de maagzuurtest!

Als je vermoedt dat een tekort aan maagzuur jouw maagklachten veroorzaakt, kun je dit eenvoudig zelf testen. Twee veelgebruikte methoden hiervoor zijn de natriumbicarbonaat- en de citroensaptest. Beide testen geven je een idee of je maag voldoende zuur produceert om je eten goed te verteren, zonder dat er gisting of refluxklachten ontstaan.

Zelf Testen op Maagzuurtekort? Doe de Natriumbicarbonaat en/of Citroensap Test!

Met natriumbicarbonaat (baksoda):

  1. Neem ’s ochtends op een lege maag een theelepeltje baksoda opgelost in water.
  2. Als je binnen een paar minuten boert, betekent dit dat er voldoende maagzuur aanwezig is.
  3. Blijf je klachtenvrij? Dan heb je mogelijk een maagzuurtekort.

Met citroensap of appelazijn:

  1. Neem een eetlepel citroensap of appelazijn met een beetje water wanneer je maagklachten hebt.
  2. Verminderen de klachten, dan kan dat duiden op een tekort aan maagzuur.
  3. Verergeren de klachten, dan heb je mogelijk juist te veel maagzuur.

*Let op*: Probeer deze testen niet als je bekend bent met ernstige maagklachten of als je niet zeker weet of je de ingrediënten goed verdraagt.

Wat Te Doen bij een Maagzuurtekort?

Als je hebt vastgesteld dat je mogelijk te weinig maagzuur hebt, zijn er een aantal natuurlijke stappen die je kunt nemen om je maag te ondersteunen:

  1. Appelazijn of citroensap vóór de maaltijd: Deze zuren kunnen helpen om je maagzuurproductie op gang te brengen, wat de vertering kan ondersteunen. Neem dit puur (dus onverdund met water!) en drink het met een rietje op (ter bescherming van je gebit).
  2. Langzaam eten en goed kauwen: Het klinkt misschien eenvoudig, maar door goed te kauwen begin je het spijsverteringsproces al in je mond. Dit vermindert de belasting op je maag.
  3. Eten en drinken gescheiden houden: Door niet tijdens de maaltijd te drinken, voorkom je dat je maagzuur wordt verdund. Dit helpt de maag om voedsel beter af te breken.
  4. In rust en ontspanning eten: Stress heeft een negatieve invloed op je spijsvertering. Door in een rustige omgeving te eten, geef je je lichaam de kans om voedsel optimaal te verteren.
  5. Probeer natuurlijke supplementen: Supplementen zoals pepsine of betaine HCl kunnen de vertering verbeteren. Overleg altijd eerst met een professional voordat je deze probeert.

Blijven je Maagklachten Aanhouden?

Als je ondanks deze tips nog steeds maagklachten ervaart, of als je ook darmklachten hebt zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, wisselende ontlasting of misselijkheid, dan is het verstandig om verder onderzoek te doen. Bij The Food Hospital kijken we dieper naar de oorzaken en werken we samen om jouw spijsvertering in balans te brengen. Maak een afspraak en ontdek welke aanpak voor jou werkt.

Klik hier voor het maken van een afspraak. Je bent welkom op locatie in Delfgauw of online.

Maagzuurremmers en Vermoeidheid: Het Verborgen Vitamine B12-tekort

Gebruik je al langere tijd maagzuurremmers en merk je dat je vermoeid bent? Dit kan wijzen op een vitamine B12-tekort. Maagzuurremmers, vooral wanneer ze langdurig worden gebruikt, verminderen namelijk de zuurgraad in je maag. Een lage zuurgraad maakt het moeilijk voor je lichaam om vitamine B12 goed op te nemen, omdat deze opname afhankelijk is van een stof in maagsap, de intrinsieke factor. Een tekort aan vitamine B12 kan niet alleen vermoeidheid veroorzaken, maar ook leiden tot concentratieproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

Als je last hebt van deze symptomen of je zorgen maakt over de impact van maagzuurremmers, ben je ook van harte welkom voor een afspraak om dit verder te onderzoeken en te kijken hoe we je kunnen ondersteunen bij het herstellen van je spijsverteringsbalans en je energieniveau.

 

Gezonde groet,

Lina & Latoya