Wat is lactose intolerantie?

Lactose is een suiker dat in zuivelproducten voorkomt, zoals melk, yoghurt, kaas, crème fraiche etc. Ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren (door midden de knippen) hebben we het enzym lactase nodig. Het enzym lactase kun je zien als een schaartje die de lactose door midden knipt.

Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan lactose vervolgens ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan (zie hieronder welke klachten). We spreken dan van lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

Symptomen van lactose intolerantie

  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree / dunne ontlasting (soms met schuim en ruikt het zuur)
  • Buikpijn
  • Krampen

Lactose ademtest

The Food Hospital werkt met een speciale waterstof-ademtest. Dit is een onderzoek waarmee lactose intolerantie kan worden vastgesteld. Bij mensen met lactose intolerantie verteert lactose (melksuiker) in de dunne darm niet of onvoldoende. Hierdoor komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm kunnen lactose wel afbreken. Hierbij komt waterstofgas vrij, dat in het bloed wordt opgenomen en dat via de longen weer wordt uitgeademd. Door tijdens een test de hoeveelheid waterstofgas in uw adem te meten, kan duidelijk worden of u lactose-intolerantie hebt. De test is niet pijnlijk (u hoeft alleen te ademen), voert u thuis uit en duurt gemiddeld 4 uur.

De lactose ademtest kunt u bij ons bestellen door contact op te nemen via onderstaande button.
Prijs van de ademtest bedraagt €129,- incl. BTW.

Ik wil mij laten onderzoeken op lactose intolerantie