Wil je afvallen? Dat begrijp ik! Maar ga je afvallen met een koolhydraatarm of ketogeen dieet? Òf zonder ‘dieet’ maar gewoon op jouw eigen voeding letten en meer bewegen?

Je wil graag gewicht verliezen en wellicht is dit niet de eerste poging die je doet. Het kan heel frustrerend zijn, vooral als het naar jouw idee niet snel genoeg gaat. Maar 0,2 kg eraf in een week? Daar kun je enorm van balen. Waarschijnlijk heb je een vriendin, collega of familielid die veel kilo’s is afgevallen met een koolhydraatarm of ketogeen dieet. En dat is terecht, want met deze diëten kan gewichtsverlies erg snel gaan! 

Laten we eerst beginnen met het verschil uit te leggen tussen deze twee diëten voordat we ingaan op de voor- en nadelen.

Het koolhydraatarme dieet

Bij een koolhydraatarm dieet haal je de meeste energie (calorieën) uit vetten en eiwitten in plaats van uit koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet eet je 50 tot 130 gram koolhydraten per dag. Minder brood, pasta, rijst, aardappelen en zoetigheid dus! Wanneer de voorraad aan koolhydraten in het lichaam op is, schakelt het lichaam over op verbranding van vetten.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten bestaan in veel verschillende vormen en maten. Zo vind je koolhydraten in hele gezonde voedingsmiddelen zoals haver, rijst, aardappelen, fruit en  groenten. Van deze gezonde koolhydraten wordt ons lichaam blij. Ze zorgen bijvoorbeeld voor vezels die voor een goede stoelgang zorgen. Daarnaast zitten er in die gezonde koolhydraten ook bommetjes aan vitamines en mineralen. Minder gezonde koolhydraten vind je terug in meer bewerkte producten zoals snoep, koek, gebak, frisdrank, (wit) brood en pasta. Hier heeft het lichaam weinig aan.

Overschakelen naar de vetverbranding door weinig koolhydraten

Alle koolhydraten die je lichaam binnenkomen worden omgezet in glucose, wat terecht komt in het bloed. Glucose kan ook tijdelijk als glycogeen worden opgeslagen in de spieren of in de lever. Op deze manier wordt een voorraad van glucose opgebouwd. De lever geeft glucose af aan het bloed als je een tijdje niet gegeten hebt. Maar als er weinig glucose in het lichaam is, omdat je te weinig koolhydraten eet, is dit niet mogelijk. Het lichaam schakelt dan over naar vetverbranding. Bij de verbranding van vetzuren komen ketonen vrij, die door de hersenen, spieren en het zenuwstelsel als glucose kunnen worden gebruikt.

Het ketogeen dieet

Bij het ketogeen dieet eet je nog minder koolhydraten dan bij een koolhydraatarm dieet. Bij het ketogeen dieet mag je namelijk maar maximaal 50 gram koolhydraten eten per dag. Het lichaam schakelt hier nog eerder over naar de vetverbranding en er komen nog meer ketonen vrij. Vandaar de naar ‘ketogeen dieet’.

De voordelen van afvallen met een koolhydraatarm of ketogeen dieet

 • Je kunt er (redelijk snel) gewicht mee verliezen
 • Het dieet is rijk aan eiwitten. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn belangrijk voor het behoud van de spieren,
 • Ketonen zorgen voor een verminderd hongergevoel
 • Volgens sommige studies wordt het risico op kanker kleiner 
 • Acne kan erdoor verminderen doordat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

De nadelen van afvallen met een koolhydraatarm of ketogeen dieet

 • Problemen met de stoelgang door een gebrek aan vezels, waardoor darmklachten kunnen ontstaan 
 • Hypoglykemie (een te lage bloedsuiker), met de kans op flauwvallen.
 • Het dieet is rijk aan vetten, het lichaam moet wel in staat zijn dit te kunnen verwerken. Is uw galblaas bijvoorbeeld verwijdert? Dan raden wij dit af.
 • Het vergroot de kans op een tekort aan voedingsstoffen (zoals B-vitamines, jodium en nog veel meer!)
 • Het gewichtsverlies is (vaak) niet blijvend omdat er geen gezond eetpatroon is aangeleerd.
 • Het is lastig om vol te houden! Want hoe ga je dat doen met verjaardagen, feestdagen, werkborrels en wat als je gewoon echt een keer trek hebt in een koekje?

 

Hulp bij het afvallen?
Dus om terug te komen op de vraag, kan ik afvallen met een koolhydraatarm of ketogeen dieet? Het antwoord is, ja! Een koolhydraatarm of ketogeen dieet kan jou zeker helpen om snel af te vallen. We kennen vele positieve verhalen van mensen die blijvend kilo’s zijn kwijtgeraakt. Wees je er wel van bewust dat het lastig is om vol te houden en de kans op terugval erg groot is. Wil je graag afvallen zonder een ‘gek dieet’, dan kan dat natuurlijk ook! Afvallen is uiteindelijk een simpele rekensom van meer calorieën verbruiken dan dat je binnenkrijgt!

Wil je graag hulp bij het afvallen met een koolhydraatarm dieet óf juist zonder dieet? Maak dan een afspraak met onze behulpzame diëtist.

 

Let op!
Een ketogeen dieet kan ervoor zorgen dat het bloed zuurder wordt. Dit wordt ketoacidose genoemd. Bij ketoacidose kunnen er klachten ontstaan zoals, misselijkheid, overgeven, buikpijn, sufheid en een snelle ademhaling die ruikt naar aceton. Overgeven in combinatie met hoge bloedglucosewaarden is een signaal om direct contact op te nemen met je huisarts.

 

Bronnen