Is valeriaan een alternatief voor melatonine?

Deze week was overal te lezen over het gebruik van melatonine door kinderen.  Maar liefst 1 op de 17 jonge tieners krijgt regelmatig melatonine van hun ouders om hun slaap te verbeteren. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Erasmus MC.

Melatonine

Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat invloed heeft op het dag- en nachtritme. Omdat het hormoon door het lichaam zelf gemaakt wordt, zien mensen het vaak als veilig. Ook is het zonder recept verkrijgbaar, wat het veiligheidsgevoel versterkt. Maar is dit wel veilig?

Erasmus MC onderzoeker Elize Koopman-Verhoeff  geeft aan dat er weinig bekend is over de lange termijn effecten van het gebruik van melatonine bij gezonde kinderen.  Dr. Annemarie Luik, slaapexpert en universitair docent van het Erasmus MC voegt toe dat melatonine vaak ingenomen wordt zonder recept of goed advies over dosering en tijdstip van toediening. Ze zegt: “Als het slaaphulpmiddel verkeerd wordt gebruikt of bijvoorbeeld te kort voor het naar bed gaan wordt ingenomen, dan kan het zelfs de slaap verslechteren.”

Een geschikt alternatief?

Van valeriaan is bekend dat het hulp kan bieden tegen slapeloosheid, stress en ADHD. Valeriaan (kattenkruid) is een plant die in grote delen van Europa en Azië voorkomt. Het zou zorgen voor een goede slaapkwaliteit en het vergemakkelijken van inslapen en doorslapen, zonder sufheid en concentratieproblemen de volgende ochtend

Stichting Orthokennis adviseert voor slapeloosheid om 300-900 mg valeriaanextract per dag in te nemen, 30 minuten tot 2 uur voor het naar bed gaan. De geadviseerde dosering benoemen zij als veilig en bijwerkingen zoals hoofdpijn en maag-darmklachten zijn zeldzaam.

Helaas is het advies voor kinderen onder de 12 jaar om valeriaan alleen onder begeleiding van een deskundige te gebruiken. Het gebrek aan onderzoek onder deze doelgroep zorgt ervoor dat ook dit middel met dezelfde zorg als melatonine gebruikt moet worden.

Kortom, wanneer je als ouder supplementen wilt geven aan je kind, is het altijd beter om even contact op te nemen met een deskundige of vraag het aan The Food Hospital!

Bronnen:
Erasmus MC
Orthokennis

Ik neem graag contact op met een deskundige