Pepers remmen de eetlust en leiden tot gewichtsverlies!

Laatst ging ik samen met mijn vriend een heerlijk rijstgerecht koken en daar moet natuurlijk een pepertje bij! Ik sneed de peper en voegde het toe aan het recept maar vervolgens.. wreef ik met mijn vinger in mijn oog. Alsjeblieft, DON’T TRY THIS AT HOME. 2 uur lang heb ik last gehad van een brandend en tranend oog. Mijn vriend vond dit natuurlijk hilarisch, dus terwijl hij aan het lachen was en ik aan het huilen aten we onze avondmaaltijd op.

De stofjes die voor dit scherpe, branderige gevoel zorgen, ook na het eten van peper heten capsaicinoïden. Volgens een recent onderzoek is het een goed idee om deze vaker te eten, want het schijnt de eetlust te remmen en bij te kunnen dragen aan een beter figuur!

Het onderzoek

Het onderzoek komt uit 2016 en onderzocht het effect van capsaicinoïden bij 77 mannen en vrouwen. De deelnemers moesten hun normale fysieke activiteiten en calorie-inname hetzelfde houden. Wel werd gevraagd om de consumptie van pittige gerechten te beperken. Aan het begin van de studie werd de middel- en heupomtrek van de deelnemers bepaald. Tevens werd nagegaan hoe hun eetlust was. De deelnemers werden in 3 groepen verdeeld;

  • Groep 1 kreeg gedurende 12 weken 2 mg capsaicinoïden
  • Groep 2 kreeg gedurende 12 weken 4 mg capsaicinoïden
  • Groep 3 kreeg gedurende 12 weken een placebo met 0 mg capsaicinoïden

Resultaten

Na 12 weken nam de middelomtrek/heupomtrek ratio af in zowel groep 1 als groep 2 (significant). Ook werd onder invloed van suppletie met capsaiconoïden een significante afname van de eetlust gezien. Dit werd bevestigd door het feit dat bij de vrouwelijke deelnemers die dagelijks 4 mg van de bioactieve stoffen innamen de totale calorieinname significant minder was na twaalf weken.

“De bevindingen suggereren dat capsaicinoïden in chilipepers de eetlust afremmen en zodoende een gunstig effect kunnen hebben op de middelomtrek en bij gewichtsvermindering.”

The FASEB Journal 2016; 30(1).