Over de jaren heen is de spermakwaliteit van mannen door onverklaarbare redenen gedaald. Inmiddels heeft al 14% van de mensen levend in geïndustrialiseerde landen moeite met zwanger raken. Door de snelle opkomst van technologie, hebben wij allemaal tegenwoordig een mobieltje. Maar hoe gezond is dit wel? En wat heeft dit te maken met de spermakwaliteit van een man? In deze blog leggen wij het effect van stralingen op spermacellen uit.

In 2014 is er onderzoek gedaan naar de effecten van stralingen op spermacellen afkomstig van mobiele telefoons. Deze onderzochte stralingen zijn: Radiofrequente elektromagnetische straling.

Langdurig gebruik van mobiele telefoons is in verband gebracht met een verminderde beweeglijkheid, levensvatbaarheid en de bouw & vorm van de zaadcellen. Hoewel studies nog gemengde resultaten hebben over wat deze stralingen in de zaadcellen precies beïnvloeden, zou het totaal beeld kunnen duiden op een verminderde vruchtbaarheid.
De spermaconcentratie kan beïnvloed worden door de temperatuur in de balzakken. Doordat telefoons vaak in de zakken worden gehouden, kunnen huidoppervlak temperaturen stijgen tot wel 2,3 graden na 6 minuten gebruik. Een verhoogde balzaktemperatuur zal de spermaconcentratie laten verminderen. Hiertegen liggen de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van zaadcellen in verband met ons DNA.

Uit negen studies varieerde de gemiddelde totale beweeglijkheid van zaadcellen van 36,6% tot 86,8%. Waar er bij zes studies een negatief effect was op de beweeglijkheid van de zaadcellen. Bij vijf onderzoeken varieerde de gemiddelde levensvatbaarheid van de zaadcellen van 52,3% tot 89%, waarbij vier studies een negatief effect rapporteerde op de levensvatbaarheid van de zaadcellen. De oorzaak naar de vermindering van levensvatbaarheid en bewegelijkheid zou dus kunnen wijzen naar stralingsschade.

Hoe kan je stralingen verminderen?

1. Draag je mobiel niet in de broekzak
2. Gebruik je laptop niet op schoot. Doe je dit wel, zorg dan dat het niet aangesloten zit aan een oplader en gebruik een anti stralingsdeken.
3. Doe ‘s avonds de wifi uit & zet je mobiel op vliegtuig stand. Wil je graag gebeld kunnen worden? Zet dan je internet/wifi uit en zet het geluid van je mobiel aan.
4. Bel je vaak? Zet de telefoon dan op luidspreker i.p.v tegen het hoofd aan houden.
5. Gebruik een anti-straling telefoonhoesje en een BioProtect Cart.

Voeding die kan helpen bij het verhogen van vruchtbaarheid in mannen:

1. Vitamine C: Citrusvruchten, paprika, spruitjes
2. Vitamine D: Vette vis*
3. Foliumzuur: Groene bladgroenten, spruitjes, soja
4. Zink: Oesters, rundvlees, kip, bruine bonen
5. Probeer supplement: D-Aspariginezuur
6. Probeer supplement: tribulus terrestris

*Let op: zit de “r” (sept tot maart) in de maand dan is de zonkracht in Nederland niet sterk genoeg & heb je aanvulling nodig met suppletie.

Zou je graag willen weten welke voedingsmiddelen jou lichaam ondersteunen tijdens je menstruatie? Bekijk dan deze blog!