GROENE THEE TEGEN ACNÉ

Wist je dat groene thee een hele belangrijke stof bevat? Genaamd EGCG! Deze plantaardige stof is verantwoordelijk voor de medicinale eigenschappen van groene thee.

De afgelopen jaren heeft deze stof veel in de belangstelling gestaan. Want het bewijs opstapelt zich op dat EGCG de groei van tumoren remt en ontstekingsziekten zoals diabetes, allergieën en aandoeningen verbetert. Bovendien toonde een recente studie aan dat EGCG de lipogenese (het omzetten van koolhydraten naar vetten) remt. Deze bevindingen, samen met het feit dat acne nauw verwant is aan abnormale bacteriële groei en ontsteking, bracht onderzoekers tot het idee dat EGCG gunstig kan zijn bij acne.

Het onderzoek

Gedurende 8 weken werd er een onderzoek uitgevoerd bij 35 personen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. De ene helft van het gezicht werd door de proefpersonen twee keer per dag behandeld met een EGCG-oplossing. Terwijl de andere kant van het gezicht alleen 3% ethanol (placebo/neppe subsstantie) kreeg. 17 personen gebruikten de 1% EGCG en 18 andere personen kregen 5% EGCG om te kijken welke dosering het meest effectief is. De acne van personen werd 8 weken beoordeeld. Dit werd gedaan aan de hand van de Leeds-score. De Leeds-score geeft een beoordeling over de ernst van de acne (figuur 1.A). Hierbij werd er onderscheid gemaakt tussen;

  • Inflammatoire acne: papels, pustels, knobbeltjes, cysten (figuur 1.B )
  • Niet-inflammatoire acne laesies: comedonen (figuur 1.C)

Resultaten

  1. De ernst van de acne werd aan het begin van het onderzoek beoordeel met een 5,1. Na het gebruiken van de 1% EGCG oplossing was de score na 8 weken significant verminderd tot 1,2. Dit is een vermindering  van 76,5%! Zie figuur 1.A.
  2. Met de 5% EGCG was de gemiddelde score vermindert van 5,1 tot 1,7. Zie figuur 1.A.
  3. Bij de start was de gemiddelde aantal getelde laesies, zwellingen, putjes, verkleuringen en terugkomende ontstekingen 53,8. Met de 1% EGCG-toediening was dit na 8 weken nog maar 15,6. Dit komt overeen met een vermindering van -71 % van de getelde leasies in 8 weken tijd. Zie figuur 1.B.
  4. De behandelingen met 5% toonden een soortgelijke verbetering aan in het aantal acne-laesies.

Figuur 1.
A. Resultaten van de Leeds-score over de ernst van de acné.
B. Veranderingen in de niet-inflammatoire laesies (whiteheads en mee-eters, comedonen).
C. Veranderingen in de ontstekingslesies (papels, pustels en knobbeltjes).

Score van de proefpersonen zelf

De beoordeling van de patiënten zelf werd in dit onderzoek ook meegenomen. Daarbij konden zij op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe ernstig zij de acné vonden. Bij het eerste bezoek was de score voor ieder proefpersoon ingesteld op 10. Na 8 weken was de gemiddelde score met de 1% EGCG-oplossing teruggebracht naar 3,5. Met de 5% oplossing was de gemiddelde score na 8 weken 4,9.

Afbeelding 1. Foto’s 1 is voorafgaand aan het onderzoek gemaakt. Foto 2 is na 8 weken behandeling met de 1% EGCG-oplossing.

Conclusie

EGCG uit groene thee vermindert de ernst van acne. Dit onderzoek laat zien dat EGCG-oplossingen met 1 en of 5% acné verminderd met minimaal 70% na 8 weken tijd. De gegevens uit dit onderzoek bieden een therapeutische reden voor het gebruik van EGCG bij acne.

Bron: Yoon JF, Kwon HH et al. Epigallocatechin-3-gallate improves acne in humans by modulating intracellular molecular targets and inhibiting P. acnes. Yournal of investigative dermatology. 2013; 133(2):429-40. Wist je het hele artikel lezen? Het Pdf-bestand kun je downloaden via: https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)36111-X/fulltext

Tips

Onthoud dat acné van binnenuit goed behandeld kan worden. Wil jij van je acné af met een volledig anti-acné advies? Maak dan een afspraak met onze voedingskundige, zij is gespecialiseerd in voeding en de huid. Benieuwd naar meer? Lees dan ook de andere blogs over voeding en acné. En vergeet ons niet te volgen op facebook zodat je geen nieuwe blogs over voeding en de huid mist!