Je hebt acne, eczeem, psoriasis of rosacea op je gezicht. Hoe vervelend is dat! Een plek die mensen áltijd zien.. De één heeft het vooral rond zijn mond, de ander alleen op het voorhoofd. Zegt de plek op het gezicht iets over het onderliggende probleem? In Nederland wordt hier weinig aandacht aan besteed. Maar volgens de traditionele geneeswijze zegt de plek op het gezicht veel over welk gedeelte van het lichaam uit balans is. “Face Mapping”, noemen we dit.
Face Mapping, wat is het?
Face mapping komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij de huid van een persoon wordt gezien als een weerspiegeling van hun innerlijke gezondheid. In de afgelopen jaren zijn er nieuwe face mapping-technieken geïntroduceerd. Deze technieken zijn meer gebaseerd op de moderne dermatologie, in plaats van traditionele wijsheden van 3000 jaar oud. Als je goed naar deze technieken kijkt, zie je dat het grootste gedeelte overeenkomt met de eeuwenoude techniek. Gebaseerd op het idee dat een vlek op je gezicht een indicatie is van een dieperliggend probleem.
Face Mapping is een kaart van het gezicht waarbij elke sectie verbinding maakt met verschillende organen. Wanneer er een lichamelijke onbalans is, wordt gezegd dat de huid dit zal laten zien via puistjes, roodheid of droogheid. De locatie van deze vlekken op het gezicht zou het aangetaste orgaan vertegenwoordigen. Face Mapping is gebaseerd op jarenlange observatie.
Voorhoofd
Het voorhoofd is gelinkt met het spijsverteringsstelsel. Een voorbeeld van een situatie waarin je veel last kan hebben van onzuiverheden op het voorhoofd, is het Irratable Bowel Syndrome. Dit is een chronische darmaandoening, waarbij zich een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm, voordoet. Dit kan zorgen voor uitbraken op het voorhoofd. Daarnaast kunnen ook een tekort aan slaap, veel stress en slechte eetgewoontes een slecht effect hebben op het voorhoofd.
Slaap en wenkbrauwen
Je slaap, dus de plek aan de buitenkant van de wenkbrauwen, en de ruimte tussen je wenkbrauwen, zijn gelinkt aan je lever. De lever zorgt voor het detoxen van je lichaam. Gifstoffen, negatieve emoties of een slecht eetpatroon, kun je dus terugzien op deze plekken in het gezicht. Ook de ruimte schuin boven de wenkbrauwen zeggen iets. Deze staan verbonden met je blaas. Infecties en/of ontstekingen in de blaas kunnen zich uiten in acne. Medicijnen waar je lichaam niet goed tegen kan, kunnen ook effect hebben op de huid.
Ogen
Het gebied onder de ogen is gekoppeld aan de nieren. De nieren spelen een belangrijke rol bij de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt. Als je te weinig vocht binnenkrijgt op een dag, kan het leiden tot wallen en donkere cirkels onder de ogen.
Wangen
De wangen hebben betrekking op de maag, milt en luchtwegen. Rode wangen kunnen een teken zijn van een maagontsteking. Uitbraken op de wangen kunnen betekenen dat je een allergie of problemen met je sinus hebt. Een sinus is een bijholte in het gezicht of schedel.
Neus
Problemen op de huid rondom de neus, worden al snel in verband gebracht met het hart. Het hele gebied vertelt ons veel over de toestand van het hart. Roodheid, mee-eters, vettigheid en puistjes kunnen een teken zijn van problemen met de bloeddruk en cholesterol.
Mond
De mond staat gelinkt aan de dikke darm en de maag. (Pijnlijke) plekjes in het gebied van de mond kunnen een teken zijn van maagzweren of een rauw of koud dieet waardoor de maag in een snellere versnelling gaat om het voedsel op te warmen naar onze lichaamstemperatuur. Ook kan de huid rondom de mond reageren op een verstoorde mondflora. De mondflora kan uit evenwicht raken door: slechte mondhygiëne, dagelijkse eetgewoonten, alcohol, roken, ziekten zoals diabetes en kanker of het slikken van antibiotica.
Kin
De kaaklijn en kin corresponderen met het hormonale en reproductieve systeem. Puistjes op de kin kunnen in verband staan met de menstruatiecyclus of gevoelens van stress.
Als je een van de bovenstaande problemen herkent, is het misschien nodig om je dieet of levensstijl te veranderen. Dit zou namelijk veel voordelen kunnen bieden. Vind je dit lastig en denk je dat je hier hulp bij nodig hebt? Maak dan hier een afspraak en wij helpen jou verder!
Wat kun je doen met deze informatie?
Als je wilt weten of er echt een onderliggende disbalans is, bijvoorbeeld in jouw hormonen of darmen, kun je dit samen met een orthomoleculair diëtist gaan uitzoeken. Door middel van innovatieve testmethoden kan er worden achterhaald waar de disbalans vandaan komt en hoe we dit kunnen herstellen. Boek hier jouw afspraak om dit met één van onze specialisten te achterhalen!
Acupunctuur
Daarnaast raden wij je ook aan om naar een acupuncturist te gaan. Let hierbij op dat de acupuncturist werkt volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine), zoals Moon Medicine in Den Haag.