EEN VITAMINE D SUPPLEMENT ZINVOL BIJ HARTFALEN

Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met hartfalen die vitamine D gesuppleerd krijgen, de pompfunctie van de linker hartkamer verbeterd!

Het onderzoek

In 2016 namen namen 229 patiënten met chronische hartfalen deel aan een onderzoek. De deelnemers hadden allen langer dan drie maanden hartfalen en kregen een “optimale medische behandeling”. Daarnaast hadden zij een linkerhartkamer ejectiefractie* <45% en een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). De linkerhartkamer ejectiefractie geeft het percentage bloed dat uit de linker hartkamer wordt geperst en is een goede maatstaaf voor de pompfunctie/spierkracht van het hart.

De patiënten werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende een jaar dagelijks 4000 IE vitamine D of een placebo (neppil). Het effect werd geëvalueerd aan de hand van het resultaat van de zes minuten looptest en aan de hand van de linkerhartkamer ejectiefractie.

Resultaten

De patiënten in de suppletiegroep hadden na een jaar een gemiddelde vitamine D-spiegel van 115 nmol/l. In de placebogroep was de vitamine D-status veel te laag met gemiddeld maar 25 nmol/l. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat 4000 IE vitamine D suppletie werd geassocieerd met een verbetering van de linkerhartkamer ejectiefractie!

Conclusie

Het onderzoek concludeerde verder dat patiënten met chronische hartfalen vaak een tekort hebben vaan vitamine D. Een waarde van 25 nmol/L is veel te laag. Niet alleen voor hartpatiënten, maar voor iedereen! Een supplement met een hoge dosis vitamine D kan de bloedwaarden naar de juiste waarde brengen van 115 nmol/l. Hierdoor kan de structuur en functie van de linkerhartkamer significant verbeteren. In vervolgstudies wordt het effect van vitamine D bij hartfalen verder onderzocht.

Tips

Het slikken van vitamine D is voor iedereen in Nederland aan te raden, vooral in de herfst en wintermaanden. Solgar is het enigste merk in Nederland die de dosering vitamine D uit dit onderzoek (4000 IE) verkoopt. Met Solgar 4000 IE ben je met 1 capsule er dag klaar.  Mocht je een ander supplement gebruiken met vitamine D, let er dan op dat je wel voldoende binnenkrijgt! Vaak zijn de supplementen met vitamine D gedoseerd met 1000 IE. Daarnaast is het ook erg belangrijk om vitamine K2 en magnesium erbij te slikken. Lees hier waarom!

Wil je professioneel voeding,- of supplementenadvies? Dat kan ook! Maak dan hier een afspraak.

Bron: Witte KK, Byrom R. Effects of Vitamin D on Cardiac Function in Patients with Chronic HF: The VINDICATE Study. J Am Coll Cardiol 2016; 67:2593-603.