Depressieve klachten? Eet meer vezels!

Even een opfrisser..; hoe houden we onze darmen ook alweer gezond? Ja precies, door water te drinken en vezels te eten! Er komt steeds meer bewijs dat depressie niet ontstaat in het brein, maar in de darmen! Een grootschalige studie, waaraan meer dan 16.000 mensen deelnamen, liet zien dat een hoge inname van vezels (prebiotica) inderdaad in verband staat met een lager risico op een depressie. Interessant! Toch meer brood eten dus? Nee helaas.. Niet elk soort vezel is even effectief..

Is elke soort vezel goed?

Uit de studie bleek dat de deelnemers met de hoogste totale vezelinname 41% (significant) minder kans hadden op een depressie in vergelijking met deelnemers met de laagste vezelinname. Oke, dus toch maar meer brood eten? Nee helaas.. In het onderzoek werd gekeken naar afzonderlijke vezels afkomstig van granen, groente en fruit.

  • De vezels uit groente en fruit verkleinen de kans op een depressie significant met respectievelijk 42% en 36%.
  • Een hoge inname van vezelrijke granen verlaagt het risico op een depressie met 10%.
  • Een hoge inname van vezelrijke granen ging gepaard met een 10% lager risico van een depressie.

Meer groente en fruit eten dus!

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.. Vind jij het ook lastig om voldoende groente en fruit binnen te krijgen? Maak dan hier een afspraak of klik op de button hieronder. Bij The Food Hospital staat een gespecialiseerd team voor je klaar om je hierbij te helpen. Wij hebben heel veel tips en tricks waardoor dit een stuk makkelijker wordt!

JA, IK WIL GRATIS OP INTAKEGESPREK

Bron: Xu H, Li S et al. Exploration of the assosiation between dietary fiber intake and depressive symptoms in adults. Nutrition 2018; 54:48-53.