DIT SUPPLEMENT VERMINDERT PIJN EN STIJFHEID BIJ ARTROSE!

Je hebt artrose? Last van pijn en stijfheid? En is er volgens de huisarts weinig aan te doen? Buiten het slikken van pijnstillers.. Nu kan het zijn dat je zelf al verder bent gaan kijken naar een supplement. Wellicht heb je al iets geprobeerd (bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine), maar heb je er niet veel verschil door gemerkt. Nu ben je opzoek naar iets dat WEL werkt. Dan is deze blog speciaal voor jou!

Collageen

In 2016 is er een onderzoek gepubliceerd over het effect van collageen type 2 tegen artrose klachten. En wat bleek.. Personen die een supplement met collageen kregen, hadden na 180 dagen veel minder klachten! Aan dit onderzoek namen 191 deelnemers mee. De deelnemers werden in 3 groepen verdeeld. Alle drie de groepen slikten gedurende 180 dagen andere supplementen, namelijk:

  • Groep 1 kreeg dagelijks 40 mg ongedenatureerde collageen type 2.
  • Groep 2 kreeg dagelijks 1500 mg glucosamine en 1200 mg chondroïtine.
  • Groep 3 kreeg een placebo (neppil).

De effecten van de supplementen werden met 3 verschillende scorelijsten bijgehouden:

  1. De WOMAC-scorelijst had betrekking op de pijn, stijfheid en fysieke functie (figuur 1).
  2. De VAS-scorelijst bepaalde de mate van pijn (figuur 2).
  3. De LFI-score had zowel betrekking op de pijn, als op de loopafstand en activiteiten in het dagelijkse leven (figuur 3).

Resultaten en conclusie

Op dag 180 was er een (significante*) vermindering van alle 3 de scorelijsten bij de personen die collageen slikten! In figuur 1 is te zien dat de pijn en stijfheid verminderd. In figuur 2 is te zien dat mate van pijn is afgenomen. Figuur 3 laat zien dat de loopafstand en de activiteiten in het dagelijks leven beter konden worden uitgevoerd. Hoewel de groep die glucosamine en chondroïtine slikte ook resultaat liet zien, is dit effect niet significant. Het kan dus zijn dat dit een “toevallig” effect is. *Significant = niet op toeval berust.

Figuur 1: Totale WOMAC-score                Figuur 2: Totale VAS-score                    Figuur 3: Totale LFI-score

Conclusie: Een supplement met collageen helpt tegen pijn en stijfheid bij mensen met artrose klachten.

Tips voor het gebruik van collageen

Als je collageen gaat gebruiken let dan goed op het type collageen dat je aanschaft, dat je de juiste hoeveelheid gaat gebruiken en dat je het een minimaal aantal dagen gebruikt voor het gewenste effect. We hebben het voor je op een rijtje gezet. Om het je nog makkelijker te maken, hebben wij al onderzocht welk product voldoet aan deze eisen. Dit product staat onderaan de pagina!

  1. Gebruik ongedenatureerde collageen.
  2. Gebruik collageen type 2.
  3. Gebruik een dosering van minimaal 40 mg per dag.
  4. Gebruik het minimaal 180 dagen achter elkaar voor het gewenste effect.

Bron: Lugo PJ et al. Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutri J. 2016;15-14.