Hoezo hebben vrouwen zoveel trek in chocolade tijdens de menstruatie?

Jouw maandelijkse feestweek komt er aan en het enige waar jij aan kunt denken is CHOCOLADE! Je kunt met gemak 2 repen wegwerken. Dan heb ik het niet over een paar kleine stukjes. Nee, we kunnen met gemak 2 XL repen wegwerken. Alsof ons leven ervan af hangt!

Hoe komt het dat wij in deze periode zoveel zin hebben in chocolade? Hier zijn 2 belangrijke oorzaken van:

Daling serotonine (=gelukshormoon)

Alles draait om jouw hormonen. Tijdens de menstruatie raken de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans. Progesteron domineert ten opzichte van oestrogeen. Hierdoor daalt het serotonineniveau. Serotonine is ons gelukshormoon. Wanneer we voldoende hebben voelen we ons kiplekker. Een tekort zorgt voor neerslachtigheid, ontevredenheid en negativiteit. Klinkt dit je bekend in de oren?

In chocolade zit veel suiker (met pure chocolade uiteraard als uitzondering, maar dat is ook niet de chocolade waar wij naar snakken). Suiker activeert het beloningssysteem in de hersenen. Simpel gezegd: We voelen ons er even beter door. Helaas heeft dit gedrag uiteindelijk het tegenovergestelde effect: continu snelle suikerspiegels zorgen ervoor dat de serotonineaanmaak wordt geremd en het minder goed word opgenomen!

Magnesium, de spierontspanner

Menstrueren is topsport. Dit is de tweede oorzaak van ons chocoladeverlangen. De spieren van de baarmoeder spannen zich continu aan. Om deze spieren te laten ontspannen is voldoende magnesium nodig. Rond de menstruatie heeft jouw lichaam dus een verhoogde magnesiumbehoefte. En wat is ’s werelds beste magnesiumbron? Cacao!

Daarnaast levert menstrueren een stressreactie op voor het lichaam. En stress is de nummer 1 magnesiumrover!! En met minder magnesium ben je weer gevoeliger voor stress (iets met prikkelbaarheid..). Een vicieuze cirkel dus.

Wanneer je last hebt van menstruatiepijn kan magnesium dus helpen deze pijn te verminderen! Kies voor een magnesiumtauraat of bisglycinaat.

Mijn beste menstruatietips:

  1. Doe het rond de menstruatie rustiger aan. Zorg voor voldoende ontspanning. Houd de agenda zo leeg mogelijk en gun jezelf rust.
  2. Start 3 dagen voor de menstruatie met het smeren van magnesiumolie (magnesiumchloride) met 2 druppels lavendel (etherische olie van Chi) op jouw onderbuik en leg er elke avond een warme kruik op. De beste remedie tegen krampen!
  3. Zorg voor extra magnesium in de voeding. De beste bronnen zijn cacao (dus ook pure chocolade), pompoenpitten, zonnebloempitten, paranoten, chiazaad en avocado.
  4. Magnesium is de alleskunner. Magnesium heb je nodig om voldoende serotonine aan te maken, om stress te verlagen én om de baarmoederspieren te laten ontspannen. Extra aanvulling is daarom een must! Gebruik een magnesiumsupplement in de vorm van een magnesiumtauraat of bisglycinaat. 2 capsules na het avondeten doet wonderen.
  5. Boost jouw serotonine! Natuurlijke serotonineverhogers zijn daglicht, een wandeling in de natuur, seks, zoete aardappels, bosbessen, bonen, linzen, pompoen en chiazaad.

Ik weet zeker dat jij met deze tips de feestweek beter doorkomt. Heb je nog steeds veel klachten? Dan kun je hormonaal meer uit balans zijn dan je denkt. Wellicht een goed idee om dit eens met een orthomoleculair diëtist te bespreken. Of doe een uitgebreide EMB bloedanalyse om meer zicht te krijgen in jouw lichaam!

Hopelijk snap je nu waarom wij zo snakken naar chocolade rond de menstruatie. Samengevat komt het door de hormoonschommelingen, de serotoninedaling, de topsport die wij op dat moment uitvoeren, de extra stressreactie en het laten ontspannen van de baarmoederspieren.

Wees lief voor jezelf!

Heb jij veel menstruatieklachten? Wees er bewust van dat dit absoluut niet hoort en hoeft. Ik help je hier graag mee. Neem contact op voor het maken van een afspraak. Dit mag op locatie of online!