Andere Oorzaken van PDS: Wat Je MDL-Arts Mogelijk Over het Hoofd Ziet

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan een verlammende impact hebben op je dagelijks leven. Veel mensen met PDS worstelen met chronische pijn, onvoorspelbare klachten, en de frustratie dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden. Het advies van “ermee leren omgaan” kan ontmoedigend zijn, omdat het suggereert dat verlichting onbereikbaar is. Maar wat als er diepere, behandelbare oorzaken achter jouw klachten schuilgaan? In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we verder dan alleen de oppervlakkige symptomen en richten we ons op onderliggende triggers die mogelijk bijdragen aan je klachten.

Hier zijn enkele minder bekende oorzaken die vaak over het hoofd worden gezien en een belangrijke rol kunnen spelen in het verminderen van PDS-klachten.

  1. SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth)

Wat is SIBO? SIBO ontstaat wanneer er een overgroei van bacteriën in de dunne darm plaatsvindt, wat leidt tot overmatige gasvorming, opgeblazen gevoel, pijn, diarree, en constipatie. Vaak binnen 2 uur na het eten.

Waarom kan het PDS veroorzaken? In de dunne darm vindt vooral vertering en opname van voedingsstoffen plaats. Wanneer bacteriën daar overgroeien, fermenteren zij de voedingsstoffen voordat ze goed zijn verteerd, wat zorgt voor symptomen die vaak als PDS worden gediagnosticeerd. Zoals gasvorming, opgeblazen buik, diarree of obstipatie.

Orthomoleculaire aanpak: Bij het herstellen van SIBO richten we ons op het herstellen van de balans tussen “goede” en “slechte” bacteriën. De behandeling begint vaak met het verminderen van de bacteriële overgroei, met behulp van specifieke supplementen én een aangepast voedingspatroon. Fermenteerbare voeding, die bacteriën voedt, wordt tijdelijk vermeden om de overgroei uit te hongeren. Daarnaast onderzoeken we de onderliggende oorzaak van SIBO — zoals een vertraagde darmmotiliteit of verminderde galstroom — en pakken we deze aan. Door de bron aan te pakken, creëren we duurzame verbetering en voorkom je terugkerende klachten.

  1. Slechte Galstroom

Wat doet gal? Gal wordt door de lever aangemaakt en door de galblaas opgeslagen. Het speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten, en een gezonde galstroom ondersteunt een goed functionerende darm. Weleens een gele kleur ontlasting? Let dan op!

Waarom kan een slechte galstroom PDS veroorzaken? Een niet-optimale galstroom belemmert de vetvertering, wat kan leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit probleem wordt vaak gemist bij standaardonderzoeken. Er zijn enkele tekenen waaraan je een slechte vetvertering kunt herkennen: blijft je ontlasting plakken aan de pot, drijft het, zakt het niet goed naar de bodem, of heeft het een gelige kleur in plaats van een dieper bruin? Ook als je veel wc-papier nodig hebt, kan dat duiden op een inefficiënte vetvertering.

In de orthomoleculaire aanpak is het ondersteunen van een gezonde galstroom essentieel wanneer de gal niet optimaal stroomt. Deze aanpak verschilt per persoon en wordt afgestemd op symptomen zoals diarree of obstipatie. De kern ligt altijd in het bevorderen van galproductie en -stroom in de lever. We doen dit door gerichte aanpassingen in voeding en leefstijl, en zo nodig met specifieke voedingsstoffen en supplementen die de lever ondersteunen. Zo zorgen we voor een aanpak die direct aansluit op de persoonlijke behoefte, om de spijsvertering te verlichten en klachten te verminderen.

  1. Schimmelinfecties (Candida en andere soorten)

Wat zijn schimmels in de darm? Candida, een veelvoorkomende (eigenlijk) gist in ons lichaam, kan problematisch worden als het zich overmatig ontwikkelt in de darmen. Dit kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, buikpijn en krampen, diarree of obstipatie, darmgeluiden en borrelen. Wist je ook dat candida ervoor kan zorgen dat je meer suikertrek hebt?

Waarom kan dit PDS veroorzaken? Een overgroei van schimmels in de darm veroorzaakt fermentatie en gifstoffen die de darmwand kunnen irriteren. Dit kan leiden tot symptomen die typisch zijn voor PDS, zoals buikpijn, diarree, en onregelmatige stoelgang.

Aanpak in de orthomoleculaire geneeskunde: Het gebruik van antimicrobiële kruiden, specifiek gericht op de schimmel, een aangepast dieet dat suikers en andere stoffen waar de schimmel van groeit beperkt (om de schimmelgroei af te remmen), en probiotica die goede bacteriën terugbrengen in de darmen kan helpen om de balans te herstellen.

  1. Slechte Eiwitvertering

Wat houdt eiwitvertering in? Eiwitten worden in de maag afgebroken door maagzuur en enzymen, waarna ze in de dunne darm verder worden afgebroken. Slechte eiwitvertering kan het gevolg zijn van een tekort aan maagzuur of verteringsenzymen.

Waarom kan dit PDS veroorzaken? Wanneer eiwitten niet goed worden afgebroken, kunnen ze gisten en rotten in de darm, wat zorgt voor gasvorming, een opgeblazen gevoel, en soms zelfs voedselintoleranties. Dit kan lijken op PDS-klachten. Ruiken je winden vaak naar rotte eieren? Dan is dit ook een teken van een ‘rottingsflora’ die vaak wordt veroorzaakt door een slechte eiwitvertering.

Orthomoleculaire aanpak: We beginnen bij het versterken van het maagzuur. We kunnen controleren met simpele testen of je een tekort hebt. Zo niet dan start hier de behandeling mee, omdat de eiwitvertering begint in de maag. Daarnaast controleren we of de pancreas voldoende enzymen (schaartjes) aanmaakt om je eiwitten door midden te knippen. Teven vragen we of de verteringsbasis op orde is; kauw je goed op vlees etc!

  1. Fructose-intolerantie

Wist je dat 10-15% van de Nederlandse bevolking een fructose-intolerantie heeft?  Wat is fructose-intolerantie? Fructose-intolerantie betekent dat het lichaam moeite heeft met de door midden knippen en opnemen van fructose, een suiker die voorkomt in fruit en bepaalde zoetstoffen.

 Waarom kan dit PDS veroorzaken? Wanneer fructose niet goed wordt opgenomen, blijft het in de darm en wordt het gefermenteerd door bacteriën, wat leidt tot gasvorming, krampen, en diarree – klachten die vaak als PDS worden bestempeld. Je reageert dan binnen 2 uur na de maaltijd (30 min – 2 uur), afhankelijk van de hoeveelheid fructose die je hebt gegeten en de ernst van de intolerantie.

Orthomoleculaire aanpak: Het identificeren van de fructose-intolerantie is de eerste stap, dit doen we met een ademtest. Positief? Dan wordt het tijd voor het vermijden van fructoserijke voedingsmiddelen kan helpen om de klachten te verminderen. We helpen bij het opstellen van een fructose-arm dieet.

  1. Darmwandpermeabiliteit (Leaky Gut)

Wat is een lekkende darm? Bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid (leaky gut) wordt de darmwand minder selectief in wat het doorlaat naar de bloedbaan. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties en een verstoring van het immuunsysteem.

Waarom kan dit PDS veroorzaken? Als onverteerde voedseldeeltjes en gifstoffen de bloedbaan bereiken, kan dit leiden tot een overgevoeligheid en een immuunreactie die PDS-symptomen zoals buikpijn, diarree, en vermoeidheid veroorzaakt.

Orthomoleculaire benadering: Eerst willen we erachter komt of je een leaky gut hebt. Dit kun je achterhalen met een ontlastingsonderzoek. Vervolgens richt de behandeling zich op het herstellen van de darmwand, het verbeteren van het darmslijmvlies en je darmflora zodat je klachten verminderen.

  1. Pancreasinsufficiëntie

Wat is pancrasinsufficiëntie? Een hele mond vol, ik weet het! Maar het is heel simpel, bij dit fenomeen maakt de pancreas (je alvleesklier) onvoldoende schaartjes (enzymen) aan, om je eten door midden te knippen en goed te verteren.

Waarom kan dit PDS veroorzaken? Doordat je eten niet goed wordt verteerd, zoals vetten, eiwitten of koolhydraten, ontstaat er gasvorming, een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree of obstipatie. Daarnaast kan dit gepaard gaan met vermoeidheid, afvallen of juist in gewicht aankomen zonder verklaarbare reden.

Orthomoleculaire benadering: We achterhalen met een ontlastingsonderzoek of er sprake is van pancreasinsufficiëntie. Zo ja, dan richten we de aanpak op het optimaal voeding (energie geven) van de pancreas en daarnaast ook het zo min mogelijk belasten van dit belangrijke orgaan. Kortdurend zetten we spijsverteringsenzymen in, om de functie van de pancreas over te nemen.

 

Conclusie: Pak PDS Eindelijk Grondig Aan!

Heb je het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd tegen PDS, maar blijven de klachten terugkomen? Orthomoleculaire geneeskunde kijkt verder dan de standaard oplossingen. We richten ons niet alleen op symptoombestrijding, maar onderzoeken écht waarom jouw darmen onrustig blijven. Wat als jouw klachten voortkomen uit verborgen oorzaken zoals een onopgemerkte bacteriële overgroei (SIBO), fructose-intolerantie, een verminderde galstroom, slechte eiwitvertering, schimmel overgroei of een verhoogde darmpermeabiliteit?

Samen achterhalen we wat er écht speelt, zodat je niet alleen tijdelijk verlicht wordt, maar duurzaam herstelt. Dit is jouw kans om stappen te zetten naar blijvende rust in je buik en de energie die je verdient. Durf jij verder te kijken dan de oppervlakte? Maak een afspraak en ontdek de oplossing die je misschien al lang zoekt!

 

Klik hier om een intakegesprek te plannen, voor een zorgeloos leven met een rustige buik!
Maak een afspraak