Tegenwoordig zie je het overal op social media: afvallen met sapjeskuren. Je hoeft maar het woord “sap” in te vullen op Google Search en het eerste wat je tegenkomt is “sapkuur detox”. Honderden reclames van verschillende bedrijven die sapkuren aanbieden en veel verschillende mensen die over die kuren hun mening delen.

Wat is het dan precies?

Sapkuren, ook wel juice cleanse genoemd, is een manier om gewicht te verliezen door alleen bepaalde hoeveelheden vruchtensappen te drinken. Hiernaast mag niks gegeten en gedronken worden, met uitzondering van water en thee. Daarnaast worden sapkuren ook gebruikt om het lichaam te reinigen, oftewel detoxen. Maar is dit nodig? Nee! Later in deze blog lees je waarom dit niet nodig is.

De werking van een sapkuur

Het is niet onwaar dat je met sapkuren wat kilo’s kwijt kan raken. Hiervan gaan de eerste paar kilo’s het snelst, doordat het lichaam veel vocht kwijtraakt. Daarnaast verlies je ook kilo’s doordat je minder energie, oftewel calorieën, binnenkrijgt. Je zit dus onder je energiebehoefte. Aan het begin van de kuur gaat het vooral om het vochtverlies waardoor je afvalt, maar daarna schakelt het lichaam ook over tot het afbreken van spierweefsel. Dat werkt als volgt. De hersenen en rode bloedcellen hebben glucose nodig als energiebron. Deze glucose moet komen van koolhydraten uit voedsel, en als dat niet voldoende gebeurt, gaat het lichaam de spieren afbreken om toch aan voldoende glucose te komen. Daarnaast kan ook vet verbrand worden voor energie. Bij het verbranden van vet ontstaan ketonen, die worden gebruikt als energiebron.

Alhoewel een sapkuur voor een paar dagen geen kwaad kan, wordt het echt afgeraden om het langer dan dat vol te houden. Je krijgt namelijk lang niet alle voedingsstoffen binnen die jouw lichaam nodig heeft.

Heeft een sapkuur dan wel voordelen?

Een sapkuur is zeker niet alleen maar slecht. Tijdens een sapkuur krijgen de darmen eventjes rust van vaste voeding. Daarnaast bestaat er een kans dat je na de kuur, minder behoefte hebt aan snacks. Tijdens de kuur mag je namelijk geen vast voedsel eten, en bestaat de kans dat je minder zal gaan snacken als de kuur is afgelopen.

Ondervoeding

Bij ondervoeding krijg je lichaam te weinig energie en voedingsstoffen binnen. De sapjes bevatten voornamelijk groente en fruit, waardoor je voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten vaak misloopt. Hier heeft jouw lichaam zwaar onder te lijden. Je lichaam moet namelijk overstappen op het verbranden van de reservevoorraden in het vet- en spierweefsel, waardoor vet en spieren worden afgebroken. Het afbreken van de spieren is vooral nadelig omdat je dit ook gaat merken in het dagelijks leven. Je wordt sneller moe, je wordt sneller en ernstiger ziek, je hebt een slechtere wondgenezing en je hebt minder zin om te eten.

Vitamines en mineralen

Desondanks bevatten de sapjes, zoals net beschreven, wel veel vitamines en mineralen. Die zijn natuurlijk niet te missen in een gezond voedingspatroon. Het kan voor ouderen ook een handig alternatief zijn omdat zij vaak een mindere eetlust hebben. Sapjes vullen minder erg en kosten ook veel minder moeite om binnen te krijgen. Ouderen met een vitaminen en mineralen tekort, hebben dus zeker baat bij deze sapjes!

Het lichaam detoxt zichzelf!

Is een sapjeskuur om jouw lichaam te detoxen echt nodig? Nee! Je hebt namelijk je lever! Dit mooie orgaan zorgt samen met de darmen, nieren, longen, lymfen en de huid dat ons lichaam zich van afvalstoffen kan ontdoen. De lever keurt, filtert en verwerkt de in de darmen opgenomen voedingsstoffen die via de bloedbaan bij de lever terechtkomen. De lever verwerkt de afvalproducten van giftige stoffen zoals medicatie en chemische toevoegingen aan ons eten. Zo’n sapjeskuur is dus niet nodig, máár de lever mag af en toe wel wat extra aandacht krijgen. Sapjes kunnen hierbij ondersteunen. Sapjes bevatten vaak wortel, wat heel goed is voor de lever. Maar het uitgangspunt blijft natuurlijk dat het niet nodig is! En wist je dat iedere dag naar de wc gaan ook een manier van detoxen is?

Weet jij trouwens nog niet hoe de perfecte ontlasting eruit ziet? Klik dan gauw hier!

 

Gebruikte bronnen