Afkomen van je eczeem – 5 oorzaken

Afkomen van je Eczeem: Mijn Persoonlijke Reis en Wat Jij Kunt Doen

Toen ik 14 was, kreeg ik plotseling heftige eczeem in mijn gezicht. Na drie keer naar de huisarts te zijn geweest, kreeg ik steeds een zalfje mee dat totaal niet werkte. Dit maakte me ontzettend onzeker omdat het zo duidelijk te zien was. Gelukkig drong mijn moeder aan op een doorverwijzing naar de dermatoloog. Die gaf me een corticosteroïde crème die na één dag mijn eczeem liet verdwijnen. Maar als ik het een dag niet smeerde, kwam het meteen terug. Dat kon toch niet de oplossing zijn?

Ik ging op zoek naar een langdurige oplossing en nu, bijna tien jaar later, leef ik zonder zalfjes! Ik ontdekte verschillende oorzaken van eczeem en hoe je deze kunt aanpakken. Hier deel ik mijn inzichten met jou.

Oorzaken en Oplossingen voor Eczeem

1. Voedselallergieën

Voedselallergieën kunnen een enorme invloed hebben op eczeem. Hier is hoe:

 • Immuunsysteem Reacties: Allergische reacties op voedsel leiden tot ontstekingen, wat eczeem-symptomen zoals roodheid, jeuk en huiduitslag kan verergeren. Wanneer je lichaam een voedingsmiddel als vijand ziet, activeert het een ontstekingsreactie om deze ‘indringer’ aan te vallen. Dit kan leiden tot meer eczeemopflakkeringen.
 • Histaminevrijmaking: Tijdens een allergische reactie produceert je lichaam histamine, wat symptomen zoals jeuk, zwelling en roodheid veroorzaakt. Dit kan de huid verder irriteren en eczeem verergeren.
 • Triggers van Eczeem Opvlammingen: Bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel, eieren, noten, vis, schaaldieren, tarwe en soja kunnen eczeem opflakkeren. Het vermijden van deze triggers kan helpen bij het verminderen van symptomen.
 • Darmpermeabiliteit: Allergieën kunnen bijdragen aan een verhoogde darmpermeabiliteit, waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd. Deze lekkende darm kan leiden tot systemische ontstekingen die eczeem verergeren.

2. Verhoogde Darmpermeabiliteit (Leaky Gut)

De invloed van darmpermeabiliteit op eczeem wordt steeds meer erkend in medisch onderzoek. Verhoogde darmpermeabiliteit, vaak aangeduid als “lekkende darm” (leaky gut), kan een rol spelen bij het ontstaan en de verergering van eczeem door verschillende mechanismen. Hier zijn enkele manieren waarop een verhoogde darmpermeabiliteit eczeem kan beïnvloeden:

 • Ontstekingsreacties: Bij een lekkende darm kunnen onverteerde voedseldeeltjes, toxines en pathogenen door de darmwand in de bloedbaan lekken. Dit activeert het immuunsysteem en veroorzaakt systemische ontstekingen, wat kan leiden tot huidproblemen zoals eczeem.
 • Immuunsysteem Dysfunctie: Een gezonde darmflora en een intacte darmbarrière helpen het immuunsysteem in balans te houden. Verhoogde darmpermeabiliteit kan deze balans verstoren, waardoor het immuunsysteem overactief kan worden en allergische reacties en auto-immuunziekten, zoals eczeem, kan verergeren.
 • Allergieën en Voedselgevoeligheden: Lekkende darm kan leiden tot verhoogde blootstelling aan antigenen (bijv. onverteerde voedseldeeltjes) die normaal niet in de bloedbaan zouden moeten komen. Dit kan voedselallergieën en -gevoeligheden veroorzaken of verergeren.

3. Bacteriën

Probiotica kunnen een positieve invloed hebben op eczeem door de darmgezondheid te verbeteren. Specifieke bacteriestammen zoals Lactobacillus rhamnosus, L. paracasei, L. fermentum, Bifidobacterium lactis, en B. breve zijn onderzocht op hun vermogen om ontstekingen te verminderen en de huidbarrière te versterken.

4. Voedingsstoftekorten

Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen eczeem verergeren. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die van invloed kunnen zijn:

 • Vitamine D: Essentieel voor de huidgezondheid en het immuunsysteem. Tekorten kunnen leiden tot een verhoogd risico op eczeem en andere ontstekingsziekten.
 • Omega-3 Vetzuren: Hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van eczeemsymptomen.
 • Vitamine E: Een antioxidant die helpt bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen.
 • Vitamine A: Belangrijk voor de huidgezondheid en het behoud van een gezonde huidbarrière.
 • Zink: Speelt een rol in de wondgenezing en het immuunsysteem.
 • B-Vitaminen: Cruciaal voor de algehele huidgezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.

5. Overbelaste Lever

Een overbelaste lever kan bijdragen aan eczeem door:

 • Ontgifting en Toxineophoping: De lever is verantwoordelijk voor het verwerken en verwijderen van toxines en afvalstoffen uit het lichaam. Als de lever overbelast is door bijvoorbeeld een ongezond dieet, alcoholgebruik, medicatie, of blootstelling aan milieuvervuiling, kan dit leiden tot een ophoping van toxines in het lichaam. Deze ophoping kan het immuunsysteem activeren en ontstekingsreacties veroorzaken, wat kan bijdragen aan huidproblemen zoals eczeem.

—————————————————————————————————————————–

Wil je achterhalen wat jouw eczeem veroorzaakt? We kunnen je helpen bij het identificeren van allergieën, darmpermeabiliteit, voedingsstoftekorten en leverbelasting. Samen maken we een plan om deze disbalansen te herstellen. Ja, dat kan gewoon! Zelfs voor kinderen.

Ben je klaar om je eczeem voorgoed aan te pakken? Neem contact met ons op en begin jouw reis naar een gezonde, stralende huid!


 

Met deze blog wil ik je inspireren om niet op te geven en de oorzaken van je eczeem te achterhalen. Er is een weg naar een eczeemvrije huid, en ik ben het levende bewijs daarvan!