Tja, daar lig je dan. De volgende ochtend in bed met barstende koppijn of een misselijk gevoel. Het was gisteren zó gezellig! Maar was het het waard? De voornaamste reden dat je je zo voelt is vochtverlies, zoals je in elke blog met anti-katertips zal lezen! En het klopt, want alcohol onttrekt vocht uit je lichaam. Maar kun je nog meer doen tegen jouw hardnekkige kater, naast het drinken van water? Jazeker! In deze blog lees je de 7 snelste anti-kater tips die verder gaan dan alleen het drinken van water!

Hoe kom ik van mijn kater af?

Het lastige van tips voor een kater, is dat voor iedereen weer iets anders kan werken. Een aantal tips werken voor bijna iedereen, om sneller te herstellen van een kater. De 7 meest effectieve anti-katertips staan hieronder:

 1. Drink water! Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam, dus de volgende ochtend ben je zo goed als uitgedroogd!
 2. Neem ORS. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. De naam zegt het al! Dankzij de mineralen die in ORS zitten, houdt het lichaam makkelijk vocht vast. Zo voorzie je jouw lichaam sneller van vocht, zonder dat je liters water hoeft te drinken. Je kan het online bestellen of bij de apotheek of drogist om de hoek halen. Heb je het niet in huis? Geen probleem, lees hieronder hoe je het zelf maakt.
 3. Begin je dag met gemberthee! Gember is de populairste, natuurlijke remedie tegen misselijkheid.
 4. Neem een licht ontbijtje. Wist je dat kaneel ook kan werken tegen misselijkheid? En dat de maag houdt van warmte? Warme havermout met kaneel en banaan is daarom een prima anti-kater ontbijt.
 5. Help je lever met ontgiften! De lever is een enorm orgaan en we zouden geen dag zonder kunnen. Het orgaan heeft vele functies, waaronder het onschadelijk maken van gevaarlijke stoffen, zoals alcohol! De lever heeft veel voedingsstoffen nodig om de alcohol onschadelijk te maken. De onderstaande voedingsmiddelen zijn echte lever-toppers:
  • Zaden, pitten, paranoten en pinda’s
  • Havermout en bananen (let’s go met dat havermout ontbijtje!)
  • Biologische brandnetelthee
  • Pure chocolade
  • Kiemgroenten (zoals alfalfa en broccolikiemen)
  • Bieten
 6. Liverpakking. Nu we het toch over de lever hebben. Leg een warme kruik gedurende 20-30 minuten op de plek van je lever. De lever ligt rechtsboven in de buik, net onder het middenrif. Doe dit het liefst tussen 13.00 en 15.00 uur. Op dat moment is de lever het meest actief volgens de traditionele orgaanklok.
 7. Neem een douche. Er is wetenschappelijk aangetoond dat je je beter kan voelen als je jezelf frisser voelt.
 8. Ga naar buiten! Een blokje om in de buitenlucht doet wonderen. In plaats van dat je blijft hangen in de muffe lucht in je kamer.

Bonus tip

Drink vooral GEEN koffie. Als je kort geslapen hebt is het verleidelijk om de volgende ochtend een kop koffie te nemen. Maar om de kater tegen te gaan heeft koffie een tegenovergesteld effect! Het zorgt namelijk voor iets meer uitdroging. Kies daarom eerder voor brandnetel,- of mariadistel thee of (ORS) water.

Zelf ORS maken

Heb je zo’n erge kater dat je niet in staat bent om naar de drogist of apotheek te gaan? Dan maak je het toch gewoon zelf! ORS is een oplossing van zouten en suikers. Dit kun je gemakkelijk zelf maken door 40 gram suiker (10 klontjes) en 3 gram keukenzout (1,5 theelepel) op te lossen in 1 liter drinkwater. Dit werkt bijna net zo goed als kant-en-klare ORS. Als het niet lukt of werkt, kun je ook 3 gram keukenzout toevoegen aan een fles cola. Het klinkt misschien vies om zout in je water of cola te doen, maar wie van zijn kater af wil moet er wat voor over hebben!

Hoe kan ik alcohol sneller afbreken?

Helaas, kan je het afbraakproces van alcohol niet versnellen. De lever breekt namelijk met een constante snelheid de alcohol in jouw bloed af. De afbraak van 1 standaard glas alcohol duurt gemiddeld 1,5 uur. Wat wel verstandig is om te doen voordat je alcohol gaat drinken, is wat eten. Het eten legt een bodempje in de maag, waardoor de alcohol langzamer opgenomen wordt.

Hoeveel calorieën zitten er in mijn wijntje?

Probeer je op gewicht te blijven of juist kilo’s af te vallen, maar wil je graag meedoen aan een borrel? Kies dan voor de meest calorie-proof alcohol! Alcohol bevat namelijk erg veel calorieën en helpt niet mee aan een afvalproces. Op lange termijn kan een hoge inname van alcohol ook leiden tot (voornamelijk) buikvet. Hè jakkes, daar hebben we natuurlijk helemaal geen zin in. Hieronder zie je een overzicht van het aantal kilocalorieën per alcoholische drank en dus voor welke drank je het beste kunt kiezen als “nee” geen optie is!

Elke gram alcohol bevat 7 kilocalorieën. Dat levert bijna net zo veel calorieën als vet (namelijk 9 kilocalorieën per gram). In vergelijking met andere voedingsstoffen is dat veel. Elke gram eiwitten en koolhydraten levert namelijk maar 4 kilocalorieën.

Heb je zelf geen inspiratie voor een kater-proef ontbijt? Klik dan hier voor een heerlijk bananenbrood! Het bevat havermout, banaan, noten, allemaal producten die de lever zullen helpen!

Bronnen