“Ontlasting is de spiegel van onze gezondheid” wordt weleens gezegd. En dat klopt. Aan jouw stoelgang kun je veel aflezen. Maar hoe weet je of jouw ontlasting er gezond uitziet? Hieronder lees je de 7 kenmerken van een goede ontlasting. Verder lees je wat het betekent als de ontlasting een andere geur of kleur heeft en wat de echte rode vlaggen zijn. It’s time for toilettalk!
7 kenmerken van een goede ontlasting
- Het komt iedere dag
- Het stinkt niet
- Het heeft een bruine kleur
- Het heeft een gladde vorm
- Het hoeft niet afgeveegd te worden
- Het kost geen moeite
- Het is 3 tot 5 centimeter dik
Bristol stool chart
Poep bestaat in allerlei soorten en maten. Maar wat is nou goede poep? Wat is PERFECTE poep?
Hiervoor is een handig schema ontworpen, genaamd de “Bristol stool chart”. Deze kaart is hieronder te vinden. Zoals te zien op de afbeelding, is de vorm van de menselijke ontlasting verdeeld in zeven categorieën.
Een gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten ‘worst’ te zijn. Type 1 en 2 wijzen op obstipatie, type 3 en 4 zijn de ideale ontlasting en type 5 tot en met 7 neigen naar diarree. Het is een gevalideerd meetinstrument die ontwikkeld is aan de universiteit van Bristol.
Is jouw ontlasting net zo dun is als een potlood, raadpleeg dan direct uw huisarts. Dit is echt een rode vlag en kan wijzen op een tumor.
De kleur van mijn poep
De kleur van de ontlasting is één van de 7 kenmerken van een goede ontlasting. Ontlasting hoort bruin te zijn, maar wat als het meer geel oogt? Of zwart?
Gele poep
Gele ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, zoals voeding, galstenen, lever- of alvleesklieraandoeningen, glutenintolerantie, buikgriep, alcohol- of medicijngebruik, of een infectie. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen door middel van een test, om ernstige situaties uit te sluiten.
Daarnaast kan gele ontlasting wijzen op een lichte leverbelasting, wat een veelvoorkomend probleem is bij cliënten in de praktijk. Je hoeft dus niet direct in paniek te schieten. Gele poep zien we vaak in de praktijk omdat de lever in onze samenleving eigenlijk teveel taken heeft, zoals het neutraliseren van toxines zoals pesticiden, luchtvervuiling en stoffen die we op onze huid aanbrengen. De lever is ook betrokken bij de aanmaak van gal, het afbreken van histamine en hormonen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en nog veel meer. Een hoop taken, voor één orgaan! Daarom heeft de lever soms meer aandacht en zorg nodig.
Heb je gele poep en blijf het daarnaast vaak plakken aan de toiletpot, is het dunner dan het zou moeten zijn, moet je vaker dan één keer afvegen of niet zakt naar de bodem van de toiletpot maar blijft drijven, kan dit wijzen op problemen met de galstroom. Zeker als je daarnaast ook vaak misselijk en moe bent. Dit kan worden onderzocht met een eenvoudige ontlastingsanalyse.
Groene poep
Groene ontlasting is geen reden om in paniek te raken. Maar wanneer het gepaard gaat met andere symptomen, wordt het wel aangeraden om uw huisarts te raadplegen. Denk hierbij aan symptomen zoals rillingen, duizeligheid, koorts, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, jeuk, spierpijn en kramp. Oorzaken van groene ontlasting kunnen zijn:
- Voeding: de ontlasting kan groen kleuren door producten zoals: asperges, avocado, groene bladgroenten, donkere kleurstoffen, koffie en alcohol.
- Maag-darmaandoeningen: bij sommige aandoeningen stroomt gal te snel door de darmen, waardoor je poep groen kleurt. Toename aan gal kan hetzelfde effect hebben.
- Diarree: de ontlasting kan groen van kleur zijn als het niet voldoende tijd in het spijsverteringskanaal heeft doorgebracht, wat het geval is bij dunne ontlasting, oftewel diarree.
- Medicatie: wanneer u medicatie gebruikt kan het zijn dat dit de bacteriën in je darmen doodt, waardoor je ontlasting groen wordt.
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): dit kan groene ontlasting veroorzaken, het gaat vaak samen met buikpijn, een opgeblazen buik en diarree.
- Infectie: groene poep kan het gevolg zijn van een parasitaire of bacteriële infectie. Bijvoorbeeld Salmonella of het Norovirus.
- Glutenintolerantie
- Lactoseintolerantie
Zwarte poep
Zwarte ontlasting kan duiden op ontlasting met bloed. Dit kan in sommige gevallen erg gevaarlijk zijn, dus is het van belang dat je samen met uw huisarts erachter komt wat er aan de hand is. De oorzaken van zwarte poep kunnen zijn:
- Bepaalde voedingsmiddelen (zoals bosbessen, mango, drop, rode wijn)
- Het gebruik van ijzerpreparaten, of ijzerrijke voeding (zoals spinazie)
- Darmontsteking(en)
- Darmziekte
- Maagzweer
- Kanker
- Interne bloeding (als het gepaard gaat met buik- en maagpijn)
Check dus eerst of je de afgelopen 24 uur bosbessen, mango, drop of rode wijn heeft geconsumeerd. Is dat het geval? Dan is er geen reden om in paniek te raken. Is dit niet het geval? Raadpleeg dan uw huisarts.
De geur van mijn poep
Je zou het misschien niet denken, maar ontlasting kan veel verschillende geuren hebben. De geur van de ontlasting verteld ons ook een hele hoop!
Rotte eieren
Het kan voorkomen dat de ontlasting een beetje naar rotte eieren ruikt. In dit geval is er vaak iets mis met de eiwitstofwisseling. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen. Bij een rottingsproces worden de eiwitten onvoldoende gesplitst: de ontlasting is vaak wat donkerder van kleur. Door rottingsprocessen komen zwavel- en stikstofrijke gassen vrij, die de ontlasting laten ruiken naar rotte eieren.
Het verbeteren van de begint al met beter kauwen (vooral op vlees!). Neem daarnaast ook de tijd om te eten (zodat de maag de volgende stap van de eiwitvertering kan volbrengen).
Zuur
Als de ontlasting een beetje zuur ruikt, kan dit duiden op spijsverteringsproblemen. Ga met een darmtherapeut aan de slag om te achterhalen hoe de spijsvertering verbetert kan worden.
Ammoniak
Ontlasting dat ruikt naar ammoniak kan wijzen op bacteriegroei of stikstof die onjuist of onvoldoende wordt verteerd. Als voedsel onvoldoende wordt verteerd in het lichaam, kan de voedselbrij eten worden voor schadelijke bacteriën, of kan het gaan rotten in de darm. Beide situaties leiden ertoe dat gifstoffen vrijkomen in het lichaam. Schakel ook hierbij de hulp in van een darmtherapeut.
Zwavelgeur
Een zwavelgeur aan de ontlasting is helemaal geen probleem. Dit duidt namelijk op veel gisten in de darm. Dit wordt veroorzaakt door het eten van zwavel bevattende voedingsmiddelen. Denk hierbij aan bonen, eieren en boerenkool. Wordt de geur toch té heftig en twijfel je of dit wel klopt? Trek dan altijd aan de bel.
Toilettalk
Zichtbare etensresten
- Niet goed kauwen en/of te gehaast eten
- Onvoldoende spijsverteringsenzymen
- Een verstoring van de darmbacteriën
Ontlastingsonderzoek
Bij The Food Hospital kun je terecht voor een volledig ontlastingsonderzoek. Hierbij kan worden uitgezocht hoe de darmen eraan toe zijn, hoe het eten wordt verteerd, hoe de bacteriële balans is en ga zo maar verder. Wil je meer weten over dit innovatieve onderzoek? Lees dan hier verder!
Voldoet jouw ontlasting niet aan de 7 kenmerken van een goede ontlasting? Is jouw ontlasting aan verbetering toe? Denk jij dat het wel een stuk beter kan? Is jouw poep alles behalve perfect? Wij gaan jou helpen!
Maak hier een afspraak voor een consultgesprek!