DIT IS DE REDEN OM KINDEREN MET ADHD OMEGA 3 TE GEVEN

Je hebt het waarschijnlijk weleens gehoord, omega 3 geven aan kinderen met ADHD. Maar hoe zit dat precies, hebben ze meer nodig? En bij welke klachten helpt het precies? In deze blog geven we hier antwoord op door de resultaten te bespreken van 2 onderzoeken*, die in 2014 zijn gepubliceerd in de Clinical Psychology Review.

(*De onderzoeken bestaan uit 2 meta-analyses, meta-analyses worden in de wetenschap beschouwd als hoogste vorm van bewijsmateriaal).

De resultaten

De eerste vraag die we bespreken is of kinderen met ADHD meer nodig, het antwoord hierop is ja, kinderen met ADHD hebben meer omega 3 nodig. Dit komt omdat uit het eerste onderzoek (meta-analyse) blijkt dat personen met ADHD een lagere omega-3-bloedspiegels hebben versus personen zonder ADHD. Het onderzoek omvatte in totaal 586 personen.

Het tweede onderzoek liet nog interessantere resultaten zien (meta-analyse met 16 studies, in totaal 1408 deelnemers), namelijk dat:

  1. Doormiddel van omega-3-suppletie de symptomen van ADHD verbeterde!
  2. Deze verbeteringen waren het sterkst voor hyperactiviteit in vergelijking met verbeteringen in aandacht tekort.

Dit bleek uit het feit dat verbeteringen in hyperactiviteit zowel thuis door ouders, als op school door docenten, gerapporteerd werden en verbeteringen in aandacht alleen door de ouders gemeld werden gemeld. Daarnaast was het effect groter met een hogere dosis van EPA.

Conclusie

Uit deze meta-analyses blijkt dat er voldoende bewijs is om omega-3-vetzuren te beschouwen als een goede aanvulling op de huidige therapieën.

Wist je dat je een test kunt doen om de omega-3 van jezelf, partner of kind te bepalen? Neem contact op voor meer informatie. Benieuwd naar de optimale hoeveelheid omega-3 die nodig is voor het gewenste effect? Of na hoeveel maanden je effect mag verwachten? Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een omega-3 supplement? Maak dan een afspraak met onze voedingskundige!

Bron: Hawkey E, Nigg JT. Omega-3 fatty acid and ADHD: blood level analysis and meta-analytic extension of supplementation trials. Clin Psychol Rev. 2014 Aug;34(6):496-505.