Heb jij regelmatig last van jouw darmen? Heb je al meerdere dingen geprobeerd om een rustigere buik te krijgen? Wellicht eet je zuivelvrij omdat dit bij sommige mensen zorgt voor meer gasvorming en soms zelfs voor buikpijn. Misschien ben je al meer water gaan drinken of meer groenten gaan eten. Al deze aanpassingen kunnen helpen bij het verminderen van darmklachten. Heb je weleens nagedacht over het doen van yoga-oefeningen om jouw darmklachten te verminderen? In deze blog lees je de 5 yoga-oefeningen om darmklachten te verminderen!

Waarom werkt yoga bij darmklachten?

Yoga werkt voor verschillende darmklachten, maar voornamelijk bij obstipatie en het prikkelbare darmsyndroom. Het effect van yoga op de darmen komt door:

  1. Met yogabewegingen worden de buik en darmflora gestimuleerd. Zie het als een interne buikmassage.
  2. Stressvermindering
    Stress heeft invloed op verschillende darmklachten. Soms is stress de grootste oorzaak. Bij andere is het niet de oorzaak, maar zorgt stress wel voor meer klachten. Yoga zorgt door (onder andere) de juiste ademhaling voor meer ontspanning en stressvermindering!

1. Zittende meditatie

Door middel van zittende meditatie keert de rust bij je terug en kunt je je hoofd leegmaken. Ga in kleermakerszit op een deken of een matje zitten. Zet vervolgens een timer aan van 5 minuten en gebruik die minuten om te focussen op je ademhaling. Je zal merken dat je gaandeweg die 5 minuten rustiger wordt.

2. Seated twist

Het draaien van het lichaam masseert als het ware de darmen en stimuleert ze om harder te werken. Ga op de grond zitten en buig je rechter been. Zet de rechter voet aan de buitenkant van de linker knie en draai je bovenlichaam naar links door je weg te duwen aan je rechter knie.

3. Standing forward bend

Deze pose kalmeert het zenuwstelsel en haalt een beetje druk rondom de buik weg. Hierdoor help je de spijsvertering een beetje op weg. Ga met je voeten op heupafstand staan, leg je borst (zover mogelijk) op de bovenbenen en druk je neus tussen je benen. Ontspan je nek en houd met je handen de onderbenen vast bij je kuiten. Neem 10 keer diep adem en herhaal dit als je je daar prettig bij voelt.

4. Triangle pose

Bij deze pose buig je je zij, wat ervoor zorgt dat de spijsvertering op gang komt. De draaiende beweging zorgt ervoor dat de buikorganen versterkt worden, zoals de galblaas en de lever. Zet je benen wijd uit elkaar, plaats je linker voet recht naar voren en je rechter voet op 10 uur. Breng je voorste hand naar je enkel terwijl je je bovenlichaam naar beneden brengt. Reik met je andere arm zo ver mogelijk in de lucht. Doe dit voor 10 ademhalingen en herhaal het aan de andere kant.

 

5. Downward-facing dog

Deze pose zorgt voor meer ruimte in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de druk in het lichaam vermindert, waardoor je makkelijker naar het toilet kunt. Zet je handen en voeten op de grond en zorg ervoor dat je armen en benen gestrekt zijn. Je handen moeten op schouderbreedte en je voeten op heupbreedte. Buig je knieën vervolgens een beetje en neem 10 keer diep adem.

Ben je opzoek naar een darmspecialist die je nog verder kan helpen met jouw darmproblemen? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij doen ontlastingsonderzoeken om jouw darmflora uit te pluizen!