Nu zal je wel denken, orgaanvlees? Really? Maar ja, echt! De één vind het heerlijk en de ander moet er niet aan denken. Heb jij het weleens geprobeerd? Het eten van een lever of nier lijkt misschien op een slechte scène uit een horrorfilm, maar vroeger was dit heel gangbaar. Vraag maar eens aan de wat oudere mensen om je heen of ze nog de gebakken lever van vroeger nog kennen. In veel jager-verzamelaarsgemeenschappen werd orgaanvlees zelfs al ‘heilig’ gezien! Hieronder lees je de 5 voordelen van orgaanvlees.

Wat is orgaanvlees?

Is orgaanvlees echt wat je denkt dat het is? Ja! Orgaanvlees is vlees van de ingewanden en organen van een dier. In sommige culturen en/of landen is dit soort vlees verboden. In andere landen staat het dagelijks op het menu. De dieren waarvan de meeste organen worden gebruikt zijn: schapen, geiten, varkens, koeien, kippen en eenden. Voorbeelden van organen die van deze dieren gebruikt worden zijn lever, nieren, milt, maag, hart, longen, hersenen, tong en testikels. Deze organen staan in sommige delen van Europa op de dagelijkse menukaart. In landen buiten Europa kun je nog veel gekkere dingen eten!

De 5 voordelen van het eten van orgaanvlees

  1. Het is rijk aan vitamine A, B, C, D en K
  2. Het bevordert de aanmaak van collageen
  3. Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid en is goed opneembaar
  4. Het zit vol belangrijke cofactoren
  5. Het is een goede bron van ijzer, zink, magnesium en selenium 

Het is rijk aan vitamine A, B, C, D en K

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine B speelt een belangrijke rol in de energieproductie en het zenuwstelsel en bovendien is het essentieel voor de productie van rode bloedcellen, eiwitsynthese en celregeneratie. Niet te missen: vitamine C. Deze vitamine staat voornamelijk bekend vanwege de positieve werking op ons immuunsysteem. Maar daarnaast zorgt het ook voor een goede weerstand, is het nodig voor de celbouw en de vorming van bindweefsel, zorgt het voor een goede wondgenezing en helpt het met de opname van ijzer. Dan hebben we vitamine D. Dit is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen en voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Als laatst vitamine K. Vitamine K zorgt voor een normale bloedstolling, sterke botten en gezonde bloedvaten.

Het bevordert de aanmaak van collageen

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat zorgt voor elasticiteit, kracht en structuur aan onze huid, spieren, pezen, botten, kraakbeen en bloedvaten. Naarmate je ouder wordt, gaat de productie van collageen in het lichaam vertragen. Dit gebeurt al vanaf 25-jarige leeftijd. Maar ook externe factoren, zoals stress en zonlicht, verminderen je collageenaanmaak. Bij het eten van orgaanvlees wordt er meer collageen in het lichaam aangemaakt en heb je minder kans op een collageentekort.

Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid en is goed opneembaar

Met de biologische beschikbaarheid wordt het deel van een voedingsstof bedoeld dat wordt opgenomen in het maagdarmkanaal. Het deel dat vervolgens door het lichaam kan worden gebruikt. Gehydrolyseerde collageenmoleculen worden afgebroken tot kleinere bestanddelen en hebben dus een hoge biologische beschikbaarheid. Ze hebben namelijk een biologische beschikbaarheid van wel 95%.

Het zit vol belangrijke cofactoren

Een cofactor is een molecuul dat nodig is voor het functioneren van een enzym. Het lichaam heeft enzymen hard nodig, want het kan namelijk niet functioneren zonder. Een enzym is een katalysator die een specifieke chemische reactie binnen of buiten de cel kan laten verlopen. Hierdoor kan een enzym zijn rol steeds opnieuw vervullen en kunnen celprocessen constant blijven draaien.

Het is een goede bron van ijzer, zink, magnesium en selenium 

Dit is het laatste voordeel van de 5 voordelen van orgaanvlees. IJzer is erg belangrijk voor de vorming van hemoglobine (een onderdeel van rode bloedcellen), is nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Dan hebben we magnesium, dit heb je nodig voor de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. En als laatst selenium. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging, maakt zware metalen minder giftig en is belangrijk voor een goede werking van de schildklier. 

Hoe vaak kan ik orgaanvlees eten?

Het is de bedoeling dat je maximaal 1 keer in de week orgaanvlees eet. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vitamine A. Als je vaker dan 1 keer per week orgaanvlees eet, krijg je te veel vitamine A binnen, wat een negatief effect heeft op de gezondheid. Het kan namelijk een vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen hiervan kunnen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet zijn.

Orgaanvlees kopen

Orgaanvlees i vaak nog goedkoper dan biefstuk. Gek hé? Het levert namelijk veel meer vitaminen en mineralen, maar toch is het goedkoper dan vlees. Dit komt simpelweg omdat er niet veel vraag naar is. Weinig mensen eten orgaanvlees en hebben er ook geen idee van dat dit zo gezond is. Als je orgaanvlees koopt, let er dan op dat je alleen biologisch orgaanvlees koopt!

De nadelen van orgaanvlees

Helaas zitten er ook nadelen aan het eten van orgaanvlees. Echter zijn deze nadelen er alleen als je er teveel van eet! 1x in de week is dus geheel veilig en gezond.

  • Het bevat veel cholesterol
  • Het bevat veel vitamine A, waardoor het belangrijk is om op te letten dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Bij zwangere vrouwen verhoogt te veel vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Voor zwangere vrouwen geldt een maximale dagelijkse inname van 750 microgram.
  • Het kan stoffen zoals lood en cadmium (metalen) bevatten. Houd het dus bij 1x in de week.

De 5 voordelen van orgaanvlees wegen hoog op tegen de nadelen, omdat de nadelen er alleen zijn bij veelvuldige consumptie. Ben je na deze blog overtuigd om orgaanvlees een kans te geven? Bekijk dan dit heerlijke recept van Rineke Dijkinga! Het is een kippenlever paté bomvol energieleverende voedingsstoffen.

Bronnen