5 VOORDELEN VAN ASTAXANTHINE TEGEN MENTALE VERMOEIDHEID

Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht die artsen vandaag te horen krijgen. Last van de stemming, verminderde motivatie en concentratie en moeite hebben met helder nadenken. Al langere tijd is bekend dat astaxanthine helpt tegen vermoeide ogen. Nu is er voor het eerst aangetoond dat astaxanthine ook helpt tegen klachten van mentale vermoeidheid.

Astaxanthine

Astaxanthine is een relatief onbekende stof. Het wordt gemaakt door plankton, algen, schimmels en bacteriën zodat zij zich kunnen weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Wist je dat astaxanthine behoort tot de meest krachtige en veelzijdigste antioxidant die in de natuur voorkomt?

Er is een onderzoek uitgevoerd naar het effect van astaxanthine onder mensen die last hadden van mentale vermoeidheid. De personen die aan het onderzoek deelnamen werden in twee groepen verdeeld. In de ene groep kregen de proefpersonen gedurende 8 weken elke dag 12 mg astaxanthine samen met 20 mg tocotriënolen (dit is een vorm van vitamine E). De andere groep kreeg gedurende 8 weken alleen 20 mg tocotriënolen.

De voordelen

Het onderzoek toonde aan dat astaxanthine de symptomen van mentale vermoeidheid aanzienlijk verlaagd in vergelijking met de groep die geen astaxanthine kreeg. Het gebruik van astaxanthine resulteerde in:

  • Verbeteringen in de helderheid van denken.
  • Verbeteringen in de concentratie.
  • Verbeteringen in de motivatie.
  • Verbeteringen in de gemoedstoestand.
  • Verminderde irritatie.

Suppletie met astaxanthine verminderde ook het stresshormoon ‘cortisol’ in het speeksel. Dit duidt op een verminderde stressgevoeligheid.

Conclusie

Ons dagelijkse leven vraagt veel van ons mentale uithoudingsvermogen. We hebben het nodig voor aanhoudende concentratie, besluitvorming, geheugen en motivatie. Astaxanthine kan vooral nuttig zijn voor bijvoorbeeld leraren, gezondheids- en financiële professionals en atleten omdat ze moeten presteren onder hoge niveaus van stress en vaak het slachtoffer zijn van mentale vermoeidheid.

Tip

Onderaan de pagina hebben we de Astaxanthine van Nova Vitae toegevoegd. Als je dit product vergelijkt met andere producten van Astaxanthine, lijkt het misschien duur. Het tegenovergestelde is waar. In andere producten zitten gemiddeld per capsule maar 3 of 4 gram astaxanthine. Dit betekent dat je minimaal 3 capsules moet innemen om aan de werkzame hoeveelheid uit de studie te komen. De gemiddelde prijs ligt bij andere merken rond de 20 euro voor 60 capsules. Maar omdat je aan de 12 gram wilt komen heb je 3x zoveel capsules nodig!

Een simpele rekensom: de prijs van 12 gram astaxanthine, per 60 capsules is dus 3x 20 euro = 60 euro (bij de meeste andere merken). Onderstaande product geeft al 12 gram astaxanthine per capsule. Hiervan is de prijs maar €45,85, voor 60 capsules.

Bron: Hongo, N. et al. “Randomized controlled trial of the anti-fatigue effects of astaxanthin on mental and physical loads simulating daily life.” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 32.7 (2016): 277-91.

Wil je meer weten over Astaxanthine? Gert Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij heeft een boek geschreven over dit veelzijdige voedingssupplement, dat veroudering kan helpen vertragen. Lang leven in een goede gezondheid. Wie wil dat niet? Dit boek vind ik zeker een aanrader, lees hier meer.