OMEGA 3 EN 6 VERMINDEREN ACNÉ

Daar gaan we weer, is het ene puistje weg, komt de ander alweer tevoorschijn! Komt het doordat je stress hebt, door je hormonen of toch door voeding? Het wordt steeds duidelijker dat voeding een rol speelt, zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat zuivelproducten acné verergeren. Acné is een ontstekingsreactie. En we weten dat omega-3 (uit vis en schaal- en schelpdieren) een ontstekingsremmende werking heeft. Reden genoeg om het effect van omega-3 op acne een keer goed te onderzoeken!

Wat is er onderzocht?

Er is een studie uitgevoerd om het effect van omega-3-vetzuren en omega-6 (GLA) op acné te onderzoeken. Het onderzoek duurde 10 weken en tijdens het onderzoek mochten de deelnemers geen gebruik maken van andere typen acnébehandelingen. 54 acnépatiënten met milde tot matige acné werden verdeeld in drie groepen: de omge-3-groep, de GLA-groep of de controlegroep.

  1. De omega-3-groep nam dagelijks 2 capsules die eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatte; elke capsule bevatte 500 mg EPA en 500 mg DHA.
  2. De GLA-greop nam ook dagelijks 2 capsules; elke capsule bevatte 1000 mg borageolie die 200 mg GLA bevatte.
  3. De controlegroep kreeg geen capsules.

Tijdens de 10 weken werd de acné beoordeeld door twee onafhankelijke dermatologen. Zij beoordeelden de gezichtshuid, telde de inflammatoire en niet-inflammotoire acné en beoordeelde de ernst van de acné. Daarnaast beoordeelde de deelnemers zelf ook de ernst van de acné met behulp een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de acnéstatus bij het eerste bezoek is en 0 is een acné-vrije status.

Resultaten

Bij de omega-3-groep was na 10 weken de gemiddelde telling van de inflammatoire acné significant vermindert in de omega-3-groep van 10,1 naar 5,8. Het resultaat in de GLA-groep was vergelijkbaar (van 9,8 naar 6,6 na 10 weken, p <0,05). Er werd geen significant effect waargenomen in de controlegroep. Ook de niet-inflammatoire acné tellingen waren vermindert in de omega-3 en GLA-groepen (omega-3-groep van 23,5 naar 18,9 en de GLA-groep van 22,8 naar 19,2, beide significant). De acné in de controlegroep was onveranderd. Zie figuur 1. Er zijn foto’s van het effect te zien in afbeelding 1.

Figuur 1. Resultaten na 10 weken van de omega-3,- GLA,- en controlegroep.

Ook de scores die de deelnemers zelf gaven aan hun acné bleken halverwege het onderzoek al te zijn verminderd. Van een 10 naar 7,6 in de omega groep en van 10 naar 8.0 in de GLA-groep. Na 10 weken waren de scoren die de deelnemers zelf gaven zelfs verlaagd tot 6,5 in de omega-groep en naar 6.8 in de GLA-groep.

Afbeelding 1: Klinische vooruitgang geobserveerd bij de patiënten. A = voor de behandeling. B = na 10 weken gebruik van omega 3. C= voor de behandeling. D =  10 weken gebruik van GLA. Klinische vooruitgang geobserveerd bij beide patiënten.

Conclusie

Deze gecontroleerde studie levert het eerste bewijs dat gematigde doses omega-3 vetzuren of GLA acne kan verbeteren. Bovendien bleken omega-3-vetzuren en GLA bij de gematigde doses zowel aanvaardbaar als veilig te zijn en bieden ze een geschikte behandeling voor milde tot matige acne vulgaris.