Vitamine K? Wat is dat eigenlijk?
Vitamine C…Die kennen we eigenlijk allemaal wel. Maar Vitamine K? Daar horen we erg weinig over. Tijd om de spotlight op dit ondergeschoven kindje te richten.
Vitamine K is een vet-oplosbare vitamine die een sleutelrol speelt bij het behoud van sterke botten en gezonde bloedvaten. Vitamine K ondersteunt de bloedstolling en gaat osteoporose en aderverkalking tegen! Er bestaan 2 soorten vitamine K: K1 en K2
Vitamine K1
Fylloquinon, oftewel vitamine K1 is te vinden in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en kool, plantaardige margarine, boter. Deze vorm van vitamine K wordt slecht opgenomen door het menselijk lichaam, maar bedraagt 90% van de vitamine K inname in het westerse dieet.
Vitamine K2
De officiële benaming van vitamine K2 is Menaquinon. De meest rijke bron van vitamine K2 is natto. Natto is een Japanse gerecht dat bestaat uit sojabonen die zijn gefermenteerd door ze in rijststro te pakken (zie afbeelding). Vitamine K is ook te vinden in fermentatie van kikkererwtenmeel, vlees en eieren en (gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas, kwark en yoghurt. Slechts 10% van de vitamine K inname komt van vitamine K2, wat zonde is omdat deze vorm zeer goed opneembaar is.
Hoeveel vitamine K?
De algemene onderhoudsdosering van vitamine K is 90-180 mcg per dag. Indicaties om hogere doseringen te gebruiken zijn; (preventie) botontkalking, aderverkalking, artritis/artrose en cystische fibrose.
Veiligheid
Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. Dit betekent dat er hoge doseringen kunnen worden gebruik zonder nadelige gevolgen voor het lichaam. Zo zijn er in studies geen nadelige bijwerkingen geconstateerd met doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 per dag. Gebruikt u antistollingsmedicatie? Wees dan voorzichtig met vitamine K suppletie en gebruik vitamine K2 uitsluitend in overleg en onder controle van een arts.
Bronnen:
Orthokennis
Open Heart, The health benefits of vitamin K